Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Xiphophorus helleri

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nederlandse naam van deze vis is Zwaarddrager. In Nederland kost het erg veel moeite werkelijk mooie zwaarddragers te vinden. Zoekt U echter naar kweekvarieteiten van de zwaarddrager, dan zult u af en toe exemplaren aantreffen van de hoogvinzwaarddrager.
Bij nauwkeurige beschouwing blijkt de kwaliteit van deze dieren helaas niet altijd even goed te zijn.

Xiphophorus helleri

Zo af en toe bereiken ons wel importen uit Amerika, de Simson zwaarddrager met een dubbel zwaard. Het opvallende bij de mannetje is het bijzonder lange voortplantingsorgaan (het gonopodium) dat ze echter niet kunnen gebruiken. Bij de gewone zwaarddrager is het kort en krachtig gebouwd en wordt bij de paring naar voren geklapt.

Bij de Simpson zwaarddrager kan dit niet, het is door zijn lengte niet meer hanteerbaar, wat natuurlijk wel een teleurstelling is voor de kweker. Daardoor moet hij trachten de vorm te behouden door een gewone man met een wijfje van de Simpson te laten paren, Dit levert natuurlijk niet zo veel Simpson zwaarddragers op, omdat hier de wetten van de erfelijkheid een rol spelen.

Voor het verzorgen van levendbarende tandkarpers, waartoe Xiphophorus helleri Simpson behoort, geldt dat we niet alleen levend voer geven, maar ook veel algenkost. Een ruime bak op de zon met bealgde ruiten is het allerbeste voor deze vissen.

Als we met deze vissen willen kweken, laten we in het aquarium wat eikebladvaren aan het wateroppervlak drijven, waartussen de jongen altijd een schuilplaats vinden. Dit is een van de eenvoudigste methoden om mooie levendbarenden te kweken.

Ik wens u succes bij een eventuele kweek!