Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Waterverversen

Peter Bus, AV Pronkjuweel

U weet, dat waterverversen wel gewenst is. Bepaalde stoffen zijn in een filter moeilijk of niet te verwijderen. Vandaar dat we met schoonmaakbeurten een gedeelte water verversen.

Zoals u weet groeien planten het beste bij een pH (zuurgraad) tussen de 6,5 en 7,2. Daarboven en daaronder groeien de meeste planten nauwelijks. Dit is iets waar ik even uw aandacht op wil vestigen.

De pH waarde in Uw aquarium kunt u gemakkelijk controleren. Bij de aquariumzaken kunt u een indicatorvloeistof en een kleurenschijf kopen. Er is een uitgebreide beschrijving bij en het werken hiermee is heel eenvoudig.

Indien U veel water ververst, dus water uit de kraan met een pH van 8,1 toevoegt, zal de pH in Uw aquarium ook hoger worden. Dit kan dus de oorzaak van een slechte plantengroei zijn.
In de meeste gevallen worden de bladeren van de planten geel, er komen gaten in de bladeren, het blad valt af en tenslotte kwijnt de plant weg.

Het beste kunt U een gedeelte van het aquariumwater uit de bak halen, ongeveer ¼ gedeelte, en dit aanvullen met veenwater, dat U uit een vennetje haalt. Het veenwater moet eerst gezeefd en daarna op aquariumtemperatuur gebracht worden.

Binnen één week zal uw pH waarde dalen tot ongeveer 7, de bladeren worden weer groen en het euvel is opgelost.

Filteren over turf is vanzelfsprekend ook erg belangrijk.