Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Waterbloei

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Waarschijnlijk hebben we dit allemaal wel eens gezien of bij de hand gehad. In de natuur, vooral in het voorjaar, ziet men wel slootjes, waarin het water zo groen is dat het wel erwtensoep lijkt.

Waterbloei

Deze zomer had ik een vijver gemaakt met het zelfde resultaat.
Vaak komt dit ook voor bij het beginnen of opnieuw inrichten van een aquarium. Alg groeit nu eenmaal sneller dan onze aquariumplanten. Aquariumplanten moeten eerst wortel schieten.

Heeft u dus erwtensoep en is het nog geen winter, dan komt dit niet zo erg van pas.
Wat kunt u hiertegen doen? Waterverversen helpt niet langer dan een paar uur.

Probeer zo veel mogelijk snelgroeiende waterplanten te bemachtigen, bijvoorbeeld Waterpest, Vallisneria sprialis, Cabomba enz. Voer geen droogvoer. Probeer watervlooien te scheppen en gooi een behoorlijke partij hiervan in het water van uw aquarium. Watervlooien eten dit soort alg of infuus namelijk. De vissen vreten natuurlijk van de vlooien, maar er blijven er genoeg over. Zelf heb ik ook diverse malen erwtensoep gehad en toen heb ik het bovengenoemde had verricht was ik toch over het eindresultaat niet tevreden.

In mijn aquarium had ik vissen, die een hekel hadden aan dat gedans en gewriemel voor hun ogen. Ze vraten de watervlooien niet op, maar ze beten er in en spuugden ze meteen weer uit, met als gevolg dat ze met de poten omhoog op de bodem kwamen te liggen.
De volgende dag lag er een laag vlooien op de bodem die moest worden afgeheveld, dus weer vers water bijvullen met het bekende resultaat.

Daar hebben we het volgende op gevonden! Ik heb een partij vlooien in het schepnet laten zitten en het net in het aquarium gehangen. Het groene spul kan wel door het net, de watervlooien niet. Zodoende konden de watervlooien ongestoord hun werk blijven doen, waardoor de bak na verloop van een paar dagen helder werd. Mijn vijver heb ik zo ook glashelder gekregen. De watervlooien vermeerderden zich zeer snel en zodoende had ik gelijk een mooi voorraadje voer.