Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Voortplanting in de dierenwereld: de watervlo (Daphnia)

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Voor iedereen bekend als het heerlijke hapje, waarmee we de vissen in ons aquarium een groot plezier doen, maar waarmee de vissen in de vrije natuur ook aardig goed weg weten.

Voortplanting Daphnia

Zo'n watervlo leeft doorgaans niet langer dan ongeveer één maand, als ze tenminste niet eerder door een vis worden verschalkt.

Als de watervlo ongeveer een dag of elf is, ontwikkelen zich de eerste eitjes. Om de vier tot zes dagen zet de watervlo nieuwe eitjes af. Uit al die eieren ontwikkelen zich nieuwe watervlooien, allemaal wijfjes die dan na elf dagen eveneens beginnen met het produceren van eieren voor een nageslacht.

Dit wordt een ongeslachtelijke of maagdgeslachtelijke voortplanting genoemd. Hier vindt dus geen bevruchting plaats. Het is ook niet mogelijk, want al die watervlooien gaan als maar door met het produceren van alleen maar wijfjes. Pas als de levensomstandigheden moeilijker worden (bijvoorbeeld naderende winter, droogte, voedseltekorten enzovoorts) worden ineens ook mannelijke individuen voortgebracht.

Bij de watervlo zijn de mannetjes veel kleiner dan de wijfjes (nauwelijks de helft van een wijfje). Ze hebben kleine haakjes aan de poten, waarmee ze zich aan een wijfje vastklemmen om de copulatie (paring) te verrichten. Als die mannetjes ten tonele verschijnen, voltrekt zich een opmerkelijke verandering in de eitjesproductie. Ze zetten niet langer vele kleine eitjes af, maar produceren slechts enkele grote eieren. Na bevruchting blijven de eitjes nog enige tijd in het lichaam van de moeder, waarbij rond het eitje nog een extra beschermlaag wordt aangebracht.

Deze eieren kunnen het, nadat ze zijn afgezet, maanden uithouden onder tamelijk barre omstandigheden. Pas als het klimaat weer wat aangenamer wordt (de kou neemt af of de droogte is voorbij) zullen deze eieren zich gaan ontwikkelen als nieuwe watervlooien, natuurlijk allemaal weer wijfjes, die zonder bevruchting weer gevolgd worden door een nieuwe cyclus wijfjes ....