Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Het voeren van aquariumvissen

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Het mag wat overdreven klinken als we stellen dat het voeren van aquariumvissen tot de moeilijkste zaken behoort. Misschien moeten we daarom de zaak iets duidelijker stellen en schrijven. Het op de juiste manier voeren van aquariumvissen.

De enthousiaste aquariaan, die al menig jaartje meeloopt in deze fascinerende hobby, zal gemakkelijk in de verleiding komen te zeggen dat de schrijven dezes ’van Lotje getikt is’ met zijn bewerkingen over moeilijke zaken. Toch constateert die zelfde schrijver bijna dagelijks, dat een verkeerde manier van voeren vaak de basis-oorzaak is van aquariumverdriet.

Een melkachtig troebel aquarium, een blauwe-alg ontwikkeling zijn de meest voorkomende problemen. Welke fout wordt er nu het meest gemaakt?
Gedreven door niets dan goede bedoelingen geeft de beginnende aquariaan zijn vissen een flinke partij voer. ’Bij mij zullen ze niet over honger klagen’ is zijn begrijpelijke maar o zo verkeerde opvatting. In principe heeft hij wel gelijk. Maar we moeten ons realiseren dat vissen, zeker als we de afmeting in ogenschouw nemen, zeer weinig eten! Als men over de hoeveelheid voeder per voerderbeurt praat, gebruikt de schrijver dezes graag de vergelijking van een snufje zout op dat halfzacht gekookte eitje. Heel erg weinig.

Een goede, misschien wel de beste, methode is om per voederbeurt een paar minuten de tijd te nemen. Begin met een heel klein beetje, (denk even aan bovengenoemde halfzacht eitje!), bekijk of Uw vrienden het met graagte eten. Hebben ze binnen 10 - 15 seconden hun portie verorberd, geef dan weer een heel klein beetje. Herhaal dit zolang tot U merkt dat ze minder enthousiast op het voer afkomen. Stoppen!

Het beste is als ze een beetje trek overhouden, ze blijven dan ook aantrekkelijk actief. Als U op deze manier twee tot drie weken gevoerd heeft, dan krijgt U beslist het gevoel in Uw vingers wat U per voerbeurt kunt geven, niet te veel, niet te weinig, precies voldoende.
De uitdrukking ’in uw vingers krijgen’ is vooral bij het voeren van vissen belangrijk. Hiermee willen we zeggen dat U het best met Uw vingers het voer kunt doseren. Weg met dat theelepeltje weg met dat dekseltje van het voerpotje. Zelfs het levende voer bij voorkeur met Uw vingers of, als U dat helemaal niet over Uw hart kunt krijgen, eventueel met een pincet.

Na het bovenstaande zal het U duidelijk zijn dat zelfs Uw aquariumspeciaalzaak nauwelijks een duidelijk antwoord kan geven op de vraag ’hoeveel moet ik vissen voeren?’. Alleen U kunt dit door op beschreven manier opgedane ervaring weten. Alleen U kent de eetlust van Uw vissen.

’Hoe vaak moeten we onze vissen voeren?’ is onvermijdelijk de tweede vraag die gesteld moet worden. Hierover kunnen we kort zijn. Heeft U een bezetting van uitsluitend volwassen vissen in Uw aquarium, dan is tweemaal per dag ’s avonds en ’s morgens voldoende. Meetal echter moet U zorgen dat de erg jong gekochte visjes bij U in het aquarium volwassen worden. Dat betekend dat U dan zelfs drie- tot viermaal per dag kunt voeren, echter steeds weinig. Gaat U uitgesproken jongbroed opkweken, dan kunt U, bij wijze van spreken, niet vaak genoeg voeren. Maar dan ook: per voerbeurt heel erg .... Juist!

’Wat moeten we voeren?’ Hierover zijn hele boeken geschreven. Allereerst is bij het samenstellen van het menu belangrijk welke soorten vissen we hebben. Iedere vissoort of groep heeft zijn voorkeur van voedsel. Laat U hierover goed voorlichten door Uw handelaar of, en dat is eigenlijk het beste, koop een goed boek waar U deze gegevens uit kunt halen.

Gelukkig heeft de aquariaan tegenwoordige een zeer ruime keus aan voedselsoorten. Zelfs voor de meest verwende vis is wel voedsel te verkrijgen. Dit voer is er in de vorm van droog vlokkenvoer in de verschillende samenstellingen, in de vorm van drooggevroren voeders die veel levend voer nagenoeg vervangen, er is diepvriesvoer en tot slot het levend voer. Voor al deze voedersoorten kunt U als regel bij iedere handelaar terecht. Alleen levend voer, een echt natuurproduct, dus afhankelijk van het weer en het veel omstreden milieu, kan zelfs de beste handelaar wel eens in onvoldoende mate in voorraad hebben.

Welk voer het beste is, is zoals U begrepen zult hebben in het kader van dit artikel niet precies aan te geven, het is immers afhankelijk van Uw aquariumbevolking. Wel kunnen we stellen dat, onafhankelijk van uw vissen, afwisselend voeren altijd goed is. U eet immers ook niet elke dag hetzelfde! Zou U dit wel doen, dan bestaat de mogelijkheid dat U op den duur een gebrek zal krijgen aan bepaalde voedingstoffen, vitaminen en sporenelementen.

Tot slot nog een opmerking die toch wel binnen het raam van dit artikel past: gaat U op vakantie of moet U om andere redenen uw ’pleegkinderen’ aan andermans zorgen toevertrouwen, geef dan ook de tijdelijke verzorger duidelijke instructies. Laat hem duideljk zien wat en vooral hoeveel U normaal voert aan Uw vissen.

In de hoop dat door dit artikel één van de hoofdoorzaken van eerder genoemd aqurariumverdriet opgeruimd is, wenst de schrijver dezes U en Uw vissen ’Eet smakelijk’.