Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Vallisneria spiralis

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Het verspreidingsgebied van deze plant is de tropen en subtropen. Het is een ondergedoken waterplant met horizontale, door de modder kruipende wortelstengels.

Vallisneria spiralis

De wortels zijn haarvormig en enigzins blauwachtig getint.
De bladeren zijn heldergroen; ze kunnen een lengte bereiken van 80 cm, doch in onze aquaria blijven ze meestal korter. De breedte is ongeveer 8 mm. Er lopen vijf nerven in de lengterichting; de middelnerf is duidelijk de dikste, de buitenste nerven de smalste. De bladranden zijn zeer fijn getand, vooral dicht bij de top.

De Vallisneria spiralis stelt weinig eisen: hij neemt genoegen met elke bodem en met een geringe verlichting. Natuurlijk reageert de plant direct op gunstige levensomstandigheden. Als we de planten namelijk een beetje meer belichten en we een beetje klei aan de bodem toevoegen, worden het mooie exemplaren.

De temperatuur mag niet beneden de 15 graden Celsius komen.

Bij het planten moet men er vooral op letten het hart van het bladrozet iets boven het bodemoppervlak te houden.

Vele aquarianen denken bij het woord “spiralis” aan gekrulde bladeren, maar dit is een foutieve gedachte. De plant wordt genoemd naar de bloem; als deze na bestuiving bevrucht is, groeit deze aan één zijde door. De bloem drijft eerst aan de oppervlakte; door dit groeien neemt de bloemstengel de vorm aan van een spiraal; daarna trekt hij zich terug tot aan de voet van de plant.

Met zijn mooie heldergroene kleur steekt hij grillig af tegen een donkerbruine achterwand of een groot stuk kienhout.
Voor de achtergrond is dit een ideale aquariumplant, maar ook als zijbeplanting om het licht van buitenaf tegen te houden.

Hij vraagt niet te zacht water.

Het ideale van deze plant is ook. dat hij ontzettend veel zuurstof aan het water afgeeft.

Al met al dus een zeer geschikte plant voor ons aquarium. Met een goede belichting zal de Vallisneria spiralis snel groeien en zich snel vermeerderen door middel van uitlopers over de bodem.