Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Vallisneria neotropicalis

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze plant wordt ook wel Tijgervallisneria genoemd. Men noemt hem ook wel de gevlekte Vallisneria. Deze plant komt voor in Florida en Cuba.

Vallisneria neotropicalis

Hij wordt daar gevonden in diepe- doch ook wel in ondiepe wateren.
De Vallisneria neotropicalis is een lid van de grote familie der Hydiocharitaceae. Het is een plant, die voor de meeste aqaria veel te groot wordt.
In de lengte kan het blad variëren van 90 tot 150 cm; het blad is 1 tot 3 cm breed. Aan één plant kunnen gemakkelijk 10 bladeren komen, dus het is vanzelfsprekend dat de plant ontzettend veel licht wegneemt, voor planten die er onder staan; deze zullen volkomen verstikken.
Maar het is wel een erg mooie plant.

De plant is olijfgroen van kleur, doch als we hem sterker gaan belichten, zullen er steeds meer rood gekleurde vlekken op de bladeren verschijnen. Vooral bij de nerven is dit het geval. Deze nerven zijn heel duidelijk zichtbaar en verfraaien ten zeerste.

Voor zo’n grote plant is het natuurlijk vanzelfsprekend dat hij een stevige bodem verlangt. Vooral een zandbodem met daarin klei of leem toegevoegd, ook wel pottebakkersklei, geeft goede resultaten.
Wel houdt de Vallisneria neotropicalis van hard water. De temperatuur is niet zo belangrijk en kan variëren tussen de 20 en 26 graden Celsius.

Het is een solitaire plant, dus alleenstaand.
De Vallisneria neotropicalis kan gemakkelijk uitlopers vormen en in betrekkelijk korte tijd is het hele aquarium overwoekerd.
Helaas is het grote formaat van deze plant wat bezwaarlijk, maar als U een groot aquarium heeft, minimum hoogte 50 cm, is het zeker het proberen waard.