Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Vallisneria

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Dit is wel één van de meest gebruikte aquariumplanten. Door de lange lintvormige donkergroene bladeren, staan zij zeer decoratief in een groep. Het vermeerderen gaat snel door uitlopers, hoewel de jonge plantjes steeds het licht opzoeken. Op zeker ogenblik is het aquarium aan de lichtzijde geheel begroeid. Dit houdt in dat zij aan licht hoge eisen stellen. Vallisneria groeien zowel in lauw als in warm water.

Vallisneria

Verder hebben ze niet gauw gebrek aan voedsel, ze doen het zelfs op een magere zand bodem.

Een andere plant is de Sagittaria nathans. Men onderscheid ze doordat Vallisneria fijne witte wortels heeft, terwijl de wortels van Sagittaria grover en knolachtig zijn.

De bloeiwijze: er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De bevruchting gebeurt uit het hart van de plant. Er stijgen lange bloemstelen spiraalsgewijs naar de oppervlakte. Aan die stelen zit de bloemknop, waaruit een klein wit bloempje tevoorschijn komt. Uit de mannelijke plant komen ook knoppen met rechte stelen, die onder water blijven. Als de knoppen rijp zijn, breken ze open en gaan naar de wateroppervlakte, zodat het stuifmeel rond drijft. Zo hebben de vrouwelijke bloemen een grote kans om mannelijk stuifmeel te ontmoeten.
Heeft de bevruchting plaats gehad, dan wacht men af of de zaadjes rijpen.

Er zijn verschillende soorten: o.a. schroefvallisneria, reuzenvallisneria, enzovoort.

De naam Vallisneria komt voort van de Italiaanse botanist Antonia Vallisneria, leraar aan de Universiteit van Padua (1661 - 1730).