Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Utricularia vulgaris

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nederlandse naam voor dit plantje is Blaasjeskruid. Deze plant wordt hoofdzakelijk aangetroffen op het Noordelijk Halfrond en op verschillende plaatsen in Afrika.

Utricularia vulgaris

Het plantje behoort tot de grote familie van wel 200 tot 500 soorten, namelijk de Lentibulariaceae.

Het plantje verlangt zacht-zuur water met daarin een rijk infusoriënbestand. Deze infusoriën zijn een belangrijk deel van de voeding, we hebben hier namelijk te maken met een "vleeseter".

Wat de bodemsamenstelling betreft, is er nog weinig met zekerheid te zeggen. Hij wordt wel gehouden op schoon gewassen zand, maar ook wel op een zware bodem. In beide gevallen kan hij het goed doen. Maar ook als drijfplant doet hij het soms goed. Deze plant heeft wel eens de neiging wortels te vormen, welke van de stengel naar de bodem reiken. Bij nader onderzoek bleken dit geen wortels te zijn, maar kleurloze stengels.

In het woord Utricularia vindt men het woord "Utrikels" terug, hetgeen betekend vangblaasjes. Deze blaasjes zijn gesloten met een klepje, dat, nadat de trekker of voelspriet door een klein diertje wordt geraakt, openspringt. Met de waterverplaatsing wordt het prooidiertje naar binnen gezogen. Hierna pompt de plant het water uit het vangblaasje en de verteringsklieren doen het verdere werk.

Deze plant is niet warmtebehoevend, we kunnen hem het beste houden op een temperatuur van 21 - 23 graden Celcius.
Hij wenst een goede belichting, doch geen overbelichting, want dan wil hij nogal snel bealgen.