Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Uaru amphiacanthoides

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De vindplaats van deze vis is het Amazonegebied en tevens komen ze in Guyana voor.

Zoals bij vele vissen is het geslachtsonderscheid niet duidelijk te herkennen, maar er wordt beweerd, dat de mannetjes een toegespitste rug- en aarsvin bezitten.

De jonge vissen hebben een donkerbruine grondkleur en naarmate ze groter worden, verandert de kleur in geelbruin en bij volwassenheid bezitten ze drie zwarte vlekken op de flanken. De ogen van de vis veranderen ook, terwijl ze groter worden en wel van donkerbruin naar fel oranje.

Deze vissen zijn zeer hoog van lichaamsbouw, zodat ze beslist niet geschikt zijn voor een klein aquarium; de minimum maat voor een volwassen paar is 100 x 50 x 50 cm.

De vissen houden van zeer veel schuilmogelijkheden, dus een speciaalaquarium met veel kienhout, lava- en leisteen en zeer grote planten.
Het aquarium moet beslist niet te fel belicht worden, want ze houden van getemperd licht.

Het is een vreedzame scholenvis. Ze kunnen een lengte van 35 cm bereiken.

Daar de Uaru amphiacanthoides moeilijk in leven te houden is, is de kweek nog veel moeilijker, omdat ze de zelfde eigenschappen hebben als Discusvissen, ze zijn namelijk moeilijk aan het eten te krijgen.

Ze verlangen een hoge temperatuur, die kan variëren tussen de 27 en 30 graden Celcius. Het succes van de kweek hangt af van een goed kweekstel, welke zich van jongs af aan moet vormen, omdat volwassen exemplaren nog wel eens willen vechten om een duidelijke rangorde vast te stellen.

Dat de planten groot en sterk moeten zijn, is van belang omdat de vissen stevige gravers zijn, doch dit doen ze niet altijd.

De vissen houden van stevige kost, zoals muggenlarven, regenwormen, kikkervisjes, watervlooien en andere waterinsecten.
Trouwens ook plantaardig droogvoer, wat belangrijk is voor de ei-aanzet.

Een nest eieren variëert van 50 tot ongeveer 300 stuks, maar dit is afhankelijk van de leeftijd en het voederen van de vissen.
De eieren worden meestal op een grote platte steen afgezet en zorgvuldig door beide ouders verzorgd en bewaakt.

De bodem moet bestaan uit alleen grof grind. Voor de Uaru amphiacanthoides is een goed filter zeer belangrijk. Het beste wordt gefilterd over een laagje grind plus een schuimrubber laag met kool, want het schuimrubber houdt het zweefvuil goed tegen, maar heeft als nadeel, dat het vaak uitgewassen moet worden.

De watersamenstelling is niet zo belangrijk, maar met zacht en enigzinds zuur water zit je altijd goed.

Ik wens eenieder die het proberen wil met deze vissen en met de eventuele kweek, veel succes, alleen al om het feit dat het een moeilijk te houden soort is. Maar toch is het de moeite van het proberen zeker waard.