Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Tetraodon somphongsi

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Kogelvissen zijn zeer verschillend van grootte. Er zijn er bij die fors worden, zoals de Nijlkogelvis. Maar er zijn ook soorten, die door hun grootte uitermate geschikt zijn voor het aquarium. Eén van deze soorten is Tetraodon somphongsi (moderne naam Carinotetraodon lorteti), een kogelvis uit Thailand, die daar uitstekend in zoetwater voorkomt.

Carinotetraodon lorteti

Volwassen vis bereikt een lengte van ongeveer 7 cm. Voor de aquariumliefhebber is dat een aanvaardbare grootte, waarbij echter wel moet worden bedacht dat de grootte alleen niet doorslaggevend is, wat betreft de geschiktheid van een vis voor Uw bak. Integendeel, er zijn soorten die klein blijven, maar door één of andere oorzaak niet gehouden kunnen worden. Bij de somphongsi komt dat ook voor. Er zijn namelijk berichten, dat ze zo bijterig kunnen zijn, dat ze onmogelijk samen te houden zijn met andere vissen.

Eerlijk gezegd heb ik daar met mijn dieren nooit last mee gehad. Het kan wel eens zijn dat het voedsel wat ze krijgen, daarbij een belangrijke rol speelt. Jonge kogelvisjes van deze soort geeft men namelijk het beste watervlooien, waterpissebedden en slakken. Dat kunnen gewone posthoornslakken zijn. U zult begrijpen dat kogelvisjes van de grootte van een groene erwt geen volwassen posthoornslak aan kunnen. Ze krijgen dus of heel kleine slakjes of we geven de posthoornslak naakt. Het huis wordt er afgepeld voor we de slak voeren.

Uit bovenstaande blijkt dat we bij de bestrijding van slakken gebruik kunnen maken van kogelvissen. Hun tanden zijn zo met elkaar vergroeid, dat de boven- en onderkaak samen een klem vormen, waar tussen iedere slakkenschaal met gemak wordt verbrijzeld. Hierna kan de buit met gemak worden verorberd. Als er geen slakken meer zijn, wordt het wel eens een beetje moeilijk met het voer. Vooral grotere kogelvisjes geeft men niet alleen slakken, maar ook andere levende kost, om ze daaraan gewend te raken.
Bij het voeren van naaktslakken wennen we de kogelvisjes aan een vaste voederplek, zodat eventuele resten gemakkelijk weer kunnen worden verwijderd. Anders lopen we de kans dat deze restjes gaan rotten.

Kogelvisjes beschouwen we niet als scholenvisjes, zodat twee of drie stuks in een ruim aquarium meer dan genoeg is.
Deze kogelvisjes houden we het beste op een temperatuur tussen de 24° en 26° Celsius. We kunnen één theelepel zout per 10 liter water toevoegen, doch dit is geenszins noodzakelijk.
Over de kweek met deze vissen is weinig bekend, al zijn het wel eileggers.