Vissennieuws - Scatophagus argus

De Argusvis:
Vindplaats: Om de kustgebieden en kustwateren van Zuid-Oost Azië, Indonesië en Australië.

Scatophagus argus

De Argusvis is een duidelijke brakwatervis, zodat zeezout moet worden toegevoegd.
De Argusvis is een levendige scholenvis, die zeer vreedzaam is, maar als nadeel heeft dat hij alle planten eet.

We zullen als we deze vis gaan houden, een speciaal-aquarium voor hem moeten inrichten met kienhout en platte stenen, welke eventueel rechtop of schuin geplaatst kunnen worden, zodat spleten ontstaan, waarin ze zich zeer thuis kunnen voelen.

De jonge Argusvissen kunnen een bepaalde tijd in zoetwater leven, zodat er toch wel aquarianen zijn, die deze vissen in hun aquarium hebben, omdat ze in die periode als algeneters een zéér goede dienst kunnen verrichten. Als de alg op is, dan beginnen meestal de problemen, want dan gaan ze zich met de planten bemoeien en om dit te voorkomen, zou men sla kunnen gaan voeren.

Het Latijnse woord Scatophagus betekend “vuileter” en daardoor werden de vissen ook meestal gevonden bij rioolafvoeren en ander sterk verontreinigde plaatsen.

Het aquariumvoer voor de Argus kan bestaan uit: tubifex, watervlooien, muggelarven, kleine regenwormen, droogvoer en tenslotte kropsla.

De lengte van de Arugusvissen is 30 cm, dus een zeer grote vis, welke dan ook geen kleinere bak moet hebben dan 100 cm voor een paartje.

Kenmerk van de Argus is, dat hij twee rugvinnen heeft. Het geslachtsonderscheid is niet vast te stellen.

Een succesvolle kweek is niet bekend, maar men heeft wel eierafzet gehad door het kweekstel in zeewater te plaatsen en dit had tot gevolg, dat er in een rotsspleet eieren werden afgezet.
Dus als er in onze vereniging pioniers zijn, die naam willen maken, dan is dit een zeer goede gelegenheid.

Voor de mensen die denken dat er verschillende soorten Argus vissen zijn, nog dit: de zogenaamde Scatophagus rubrifons is niets meer dan een kleurvariatie, die aan de zelfde eisen voldoet.