Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Roodneuszalmen

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Een visje dat de laatste tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen, is ongetwijfeld de roodneuszalm.
Deze vis is afkomstig uit het beneden- en midden Amazônegebied in Zuid-Amerika.

Roodneuszalmen

Ze komen vooral voor in de schaduwrijke oerwoudbeekjes met veel plantengroei, waar een watertemperatuur heerst van ongeveer 25 graden Celsius.

Willen we nu van deze visjes ten volle genieten, dan moet het milieu in het aquarium zoveel mogelijk met het natuurlijk vindgebied overeenkomen.
Ook bij deze vissoort geldt, neem er ten minste een stuk of 10, het is een echt scholenvisje.
Een aquarium met een minimale afmeting van 80 cm met een donkere of geheel beplante bodem, stellen we als voornaamste eis. Langs de wanden veel fijnbladige planten en een watertemperatuur van circa 25 graden Celsius.

Als we deze vissoort willen aanschaffen, zijn we helaas genoodzaakt om bij de handelaar er goed op te letten dat ons geen twee verschillende soorten door elkaar worden verkocht. Er zijn namelijk twee soorten: de Hemigrammus rhodosomus - roodneuszalem - en de Petitiella georgiae - roodkopzalm, beide met dezelfde afmetingen en kleurpatroon.
De kenmerkende verschillen van deze beide vissoorten zijn als volgt:

Hemigrammus rhodostomus: de bekende rode kop is bij deze soort veel minder rood gekleurd, hoewel de staartvin daarentegen veel feller is getekend. De gehele staartvin heeft felle horizontale wit-zwarte strepen,waarbij de middelste zwarte streep zelfs doorloopt tot ver over de staartwortel. De buitenste witte banden zij wit tot de uiterste vinstralen van de staartvin.

Petitiella georgiae: deze soort doet zijn naam meer eer aan. De kop is fel rood gekleurd, waarbij de rode kleur doorloopt tot over het lichaam. Bij deze vissoort is de staartvin minder dorlopend wit-zwart getekend. De buitenste vinstralen van de staartvin zijn zelfs doorzichtig.
De Petitiella georgiae is voor ons gezelschapsaquarium als scholenvis een wat aantrekkelijkere soort. Zij gedragen zich veel speelser en blijven nog meer als schooltje bij elkaar dan de Hemigrammus rhodostomus.

De geslachtskenmerken zijn van beide soorten gelijk. De mannetjes zijn slanker en blijven wat kleiner dan de wijfjes.

Over de kweek van de roodneuszalmen is mij weinig bekend. Geadviseerd wordt de natuurlijke milieu eisen te improviseren, hetgeen inhoudt een donkere bodem van turfsnippers, fijnbladige planten en zacht zuur water met een wat hogere temperatuur van circa 28 graden Celsius.
Het verdient aanbeveling meerdere exemplaren tegelijk in de kweekbak bij elkaar te plaatsen, zodat soortkeus en massaparing wordt verkregen. Het aquarium afdekken met kranten, zodat weinig licht doordringt.

De eieren, welke worden afgezet, bezitten weinig kleefkracht en komen na 1½ dag uit. De jonge visjes hangen aan planten, ruiten en zwemmen na vier dagen.

De roodneuszalm is voor het gezelschapsaquarium gemakkelijk te houden.
Het zijn werkelijk alleseters, maar voor de kweek is het nog een probleemvis en zelfs de aanschaf bij de handelaar kan ook nog een probleem opleveren.