Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Roloffia monroviae

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze vis behoort tot de familie der eierleggende tandkarpers (Cyprinodontidae). Eierleggende tandkarpers komen over vrijwel de hele wereld voor, behalve Australië. Ze zijn over het algemeen fraai gekleurd en helaas zijn veel soorten behoorlijk agressief.
De familie Cyprinodontidae worden ook wel seizoenvissen of killi’s genoemd. De familie is onderverdeeld in vele geslachten, waarvan het geslacht Roloffia er één is. Andere bekende geslachten zijn bijvoorbeeld Aplocheilus, Rivulus en Aphyosemion.

Callopanchax monroviae

Kenmerkend voor deze vissen is dat ze in de natuur veelal leven in moerassen, die vaak een bepaalde periode per jaar droog staan. Dit vereist naturlijk vergaande aanpassing wat betreft de voortplantingsmethode. Hier hebben ze het volgende op gevonden. Op het moment dat een plas of moeras droog komt te staan, sterven de reeds in leven zijnde vissen. Inmiddels zijn er wel eitjes afgezet. Deze eitjes nu, hebben een bepaalde droogtijd, tot het begin van de regentijd, zonder schade doorstaan. Als er dan eenmaal weer water is, gaan de eitjes zich verder ontwikkelen en zwemmen er binnen enkele dagen weer dezelfde soorten vissen in een plas als voor de uitdroging.

De droogteperiode kan al naar gelang de soort en natuurlijk de plaats variëren van 30 tot ± 150 dagen. Tot zover wat algemeenheden over de seizoenvissen.

Nu de Roloffia monroviae. Deze vis behoort tot het geslacht Roloffia en lijkt veel op een Aphyosemion. Deze twee geslachten zijn dan ook voor de leek nauwelijks uit elkaar te houden. Over het algemeen zijn de Roloffia’s iets groter. De mannen van het geslacht zijn fraai gekleurd.
De Roloffia monroviae komt uit Liberia (in de omgeving van Monrovia).

Hun natuurlijk milieu bestaat uit stilstaande, tijdelijk droogvallende wateren, wat over het algemeen zacht zwak zuur is. Ze worden ± 10 cm.
Er bestaan twee kleurvarianten, namelijk een rode en een groene.

Deze vissen moeten, gezien hun aard, in een speciaalaquarium worden gehouden. De mannetjes zijn namelijk nogal agressief. Het beste zou volgens de literatuur zijn 1 man en 2 &aactute; 3 vrouwtjes. De bodem moet worden bedekt met een laag turfsnippers van enkele centimeters. De hardheid zou ± 6 DH moeten zijn, terwijl een pH (zuurgraad) van 6 - 6,8 wordt aanbevolen. Temperatuur 23 á 24 graden Celsius.
Voer: hoofdzakelijk levend voer (geen tubifex).
Licht: gedempt.

De kweek kan plaatsvinden in een kleine bak (circa 15 liter water). Op de bodem moet een laag uitgekookte turfsnippers liggen van ± 4 cm. Beplanting is niet nodig. De kweekrijpe man en vrouw in de bak doen en circa 3 weken laten zitten, dit vanwege een vrij lange afzetperiode. Daarna het kweekstel overbrengen naar een ander kweekbakje met de zelfde omstandigheden. De eierhoudende turfmolm moet nu in vochtige toestand onder worden gebracht in een plat goed afgesloten plastic bakje. Dit kunt U nu 2 á 3 maanden bewaren bij een temperatuur van 23 graden Celsius.

Na die tijd de turf overgieten met zacht water van 24° Celsius. Daarna komen de eitjes vrij snel uit. De jongen kunnen dan gelijk pekelkreeftjes eten. Als U ze dan goed en behoorlijk veel, dat wil zeggen vaak kleine beetjes, voert, zijn ze na twee maanden reeds geslachtsrijp.