Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Rasbora maculata

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Naar aanleiding van de dialezing van onze voorzitter op de laatste hobbyavond, waarin hij ons een dia liet zien van de Rasbora maculata, het volgende artikel over dit visje. Dit visje wordt in het Nederlands ook wel dwergrasbora genoemd. Inmiddels heet het visje Boraras maculatus.

Rasbora maculata

Hij verdient de naam dwergrasbora volkomen, het is inderdaad een dwerg onder de aquariumvissen, hij wordt namelijk niet groter dan hooguit 2½ cm, alles inclusief.
Deze Rasbora stamt uit Zuid Oost Azië, waar hij een bewoner is van stilstaande en langzaam stromende wateren.

Het lichaam is gestrekt en zijdelings iets samengedrukt. De grondkleur is oranje/rood, naar de rug toe donkerder, naar de buik goudgeel. Het geheel is overtrokken dooe een blauwgroene waas. Midden op de flanken komt een grote eivormige zwarte vlek voor, op de staartwortel en de vinnen diverse kleinere, donker paarsrode vlekken en stippen. De vinnen en staart zijn goed ontwikkeld. Het geslachtsonderscheid is moeilijk te herkennen. De mannetjes zijn wat intenser en roder van kleur, de vrouwtjes hebben een wat lichtere en bredere buikpartij.

Het spreekt haast vanzelf dat we deze visjes niet met grotere en drukkere soorten moeten samenhouden. Willen ze tot hun recht komen dan dienen we ze een speciaal bakje te geven en te houden met andere rustige vissoorten, zoals Nannostomus marginatus, Vuurneons en dergelijke. Ze hebben graag een donkere bodem, hetgeen bereikt kan worden door het inbrengen van turfpluizen.

De beplanting moet liefst fijnbladig zijn en hierbij moeten dichte groepen voorkomen. De Ambulia, Myriophyllum en Ceratoptheris zijn daarvoor zeer geschikt, doch ook Hoornblad.

Willen we met deze visjes kweken, dan kunnen we nog wat drijifplanten met in het water hangende wortels inbrengen, bijvoorbeeld het Mosselplantje of jonge Eikebladvarentjes, die we laten drijven.
De temperatuur houden we tussen de 22° en 26° Celsius, terwijl we voedsel dat klein van stuk is voederen.

Een naaste verwant, die wat kleur en tekening betreft precies op de maculata lijkt, is de Rasbora kalochrome, die echter 10 cm groot kan worden en dus meer geschikt is voor het grotere gezelschapsaquarium. Beide soorten komen uit het zelfde areaal en het is dus niet te verwonderen dan men de maculata vroeger hield voor een jeugdvorm van de kalochroma. Toen men de visjes echter ging kweken, bleek dat er sprake was van twee verschillende soorten, die uiterlijk qua vorm, kleur en tekening volkomen identiek leken.