Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Rasbora kalochroma

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Rasbora kalochroma wordt aangetroffen in Borneo, Malakka, Sumatra en Banka. Het is een vis die een lengte van 10 cm kan bereiken.

Rasbora kalochroma

De Rasbora kalochroma is een gevoelige soort en stelt enkele eisen wat betreft acclimatisatie. Als we de dieren in de winkel hebben gekocht, is het niet verstandig ze uit de plastic zak in het aquarium los te laten. We kunnen het beter via de druppelmethode doen: U doet de Rasbora kalochroma’s in een pot en laat hen langzaam aan het aquariumwater wennen door steeds een beetje van dit water in de pot te doen. U kunt ook beter jonge dieren kopen, ze wennen gemakkelijker dan oudere exemplaren.

De Rasbora kalochroma is een uitgesproken scholenvis, we moeten ze in een schooltje van minsten 6 tot 8 stuks houden, In een aquarium met zacht water toten ze hun mooiste kleuren en zijn ze het best in conditie.
De Rasbora kalochroma is ook warmtebehoevend. Een temperatuur van 26 graden Celcius is het meest geschikt voor deze vissoort.
Ook houden deze dieren van een dichte randbeplanting, een donkere bodem en een goede zwemruimte. We moeten ook niet te fel belichten.

Als voedsel kunnen we ze fruitvliegjes en andere insecten geven. Ze eten ook ander levend voer en droogvoer. Het zijn echter geen liefhebbers van Cyclops.

De mannetjes zijn kleiner en slanker dan de vrouwtjes. De mannetjes hebben in de aarsvin een diep zwarte zoom. Bij het vrouwtje is die ook aanwezig, maar komt niet zo duidelijk tot uitdrukking

Van de kweek van deze vissoort is weinig beken. Ze zetten eieren vrij in het water af, vaak tussen fijnbladerige planten zoals Myriophyllum soorten.
Er wordt gezegd dan volwassen Rasbora kalochroma’s zeer productief zijn. Als ze 6 cm groot zijn, zijn ze reeds paarrijp. De jongen zwemmen 3 à 4 dagen na het afzetten van de eitjes vrij. We kunnen ze dan slootinfuus voeren. Later kunnen we ze pas uitgekomen pekelkreeftjes voeren. Verder moeten we voor de opfok zorgen voor kristalhelder water en een constante temperatuur van ongeveer 26 graden Celcius. Het zijn vrij snelle groeiers.