Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Rasbora heteromorpha

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Kegelvlekbarbeel is wel één van de populairste aquariumvissen, die we kennen.

Rasbora heteromorpha

Het is een alleseter, het menu van de Rasbora heteromorpha bestaat uit watervlooien, tubifex, fruitvliegjes, enchytreeën en alle soorten muggelarven. Tubifex en enchytreeën met mate voeren en helemaal niet, zo lang van al het andere voldoende voorhanden is.

Deze vis moet vooral niet vetgemest worden, want dit betekend in vele gevallen dat de geslachtsorganen degenereren en daarmee zijn ze voor de kweek verloren. Om ze te kweken is zeer moeilijk, De vissen zetten eieren tegen de onderkant van bladeren af en moeten zich daarvoor dus omkeren.
De hardheid van het water speelt niet zo’n grote rol. Het wil zelfs in gewoon Amsterdams leidingwater van ongeveerd 13 Duitse Hardheidsgraden, als we maar een goed stel hebben.
Voor het kweken moet U een schooltje aanschaffen. Wel graag jonge dieren, die U zelf opfokt. Het is belangrijk dat ze goed afwisselend voer krijgen.

In de bak zetten we een paar Cryptocorine soorten; dit graag op een donkere bodem. Het paringsspel is erg interessant, maar het is moeilijk het in een kort tijdsbestek te beschrijven. De wijfjes zijn goed van de mannetjes te onderscheiden door hun iets forsere lichaamsbouw. De gemiddelde watertemperatuur is 24 graden Celcius.

De Kegelvlekbarbeeltjes zijn levendige vreedzame scholenvisjes. Ze zijn goed te combineren met andere niet te drukke, vreedzame soorten.

De Rasbora heteromorpha heeft een groot verspreidingsgebied in Zuid-Oost Azië en wordt vooral in stilstaand en langzaam stromend wateren gevonden.
De Kegelvlekbarbeel begoort tot de familie Cyprinidae.