Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Rasbora borapetensis

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Tot het geslacht Rasbora behoren onder andere ook de kleine Rasbora urophtalma, de grote Rasbora daniconius en de Rasbora heteromorpha (het Kegelvlekje). Deze vissen van het zelfde geslacht verschillen niet alleen in lichaamsvorm, lichaamskleur en grootte, maar ook in gedrag.

Rasbora borapetensis

De Kegelvlekbarbeel zet de eieren af onder of op grove bladeren, terwijl bijvoorbeelde de kleine Rasbora urophtalma de eieren bij voorkeur in fijn groen deponeert. Het laatste is ook bij de Rasbora borapetensis het geval.
Deze vis wordt ongeveer 5 cm groot en is afkomstig uit Thailand.

Vaak wordt de Borapetensis verward met de Rasbora steineri, doch deze is groter.

Vele liefhebbers klagen er over, dat de Rasbora borapetensis in het aquarium zo slecht kleurt, doch het milieu is bepalend voor de kleuren van deze vis. Ze houden van een aquarium, dat gedempt wordt verlicht; als er te sterk wordt belicht moeten we zorgen voor drijfplanten aan het wateroppervlak, waardoor er schaduwplekken ontstaan.
Het aquarium moet goed begroeid zijn en een donkere bodem hebben. Vooral zorgen we voor een niet te lage watertemperatuur. De beste temperatuur is ongeveer 25 tot 27 graden Celsius.

Deze vissen niet als paartje houden, het is een uitgesproken scholenvisje, minimaal 10 exemplaren.
Het geslachtsonderscheid tussen de vissen is niet moeilijk, we kunnen dit vaststellen aan de grootte. De wijfjes zijn robuuster van bouw en daardoor duidelijk van de mannetjes te onderscheiden.
Ze houden van een afwisselend menu. Kleine rode en witte muggelarven en tubifex eten ze graag, doch ook wel fruitvliegjes.

Voor de kweek nemen we een bakje van 40 x 25 x 25 cm. Zoals reeds eerder vermeld zet de Borapetensis de eieren graag in fijn groen af, bijvoorbeeld Myriophillum, maar de koppen moeten tot de waterspeigel staan. De bodem van het kweekbakje wordt afgedekt met turfplaatjes. De watertemperatuur moet ongeveer 25 graden Celsius zijn. Ook moeten we er voor zorgen, dat het licht boven de kweekbak gedempt is.

De paringen verlopen zeer rustig. Het aantal eieren kan behoorlijk variëren. Een legsel van circa 200 stuks is behoorlijk te noemen. Na ongeveer 24 à 36 uur komen de jongen uit. In het begin geven we ze slootinfuus, na een week kunnen we overgaan op pas uitgekomen pekelkreeftjes.
Succes bij een eventuele kweek!