Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Phenacogrammus interruptus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Familie: Characideae (Zalmen)
Vindplaats: stroomgebied van de Kongo

Phenacogrammus interruptus

Opvallende kenmerken: vetvin, groen tot rose iriserende flanken, staart van het mannetje veel mooier, rugvin en het middelste deel van de staartvin bij volwassen mannen sterk verlengd.
Lengte: tot ongeveer 15 cm, de wijfjes blijven kleiner.
Bijzonderheden: gezellige elegante scholenvis, voor grotere langwerpige aquaria met voldoende zwemruimte.

Kweek: moeilijk, maar mogelijk, afhankelijk van de watersamenstelling (3 tot 8 graden DH, pH neutraal tot zwak zuur.
Voedsel: alleseter, doch heeft het liefst levend voer.

De Kongozalm werd omstreeks 1949 voor het eerst in ons land ingevoerd. Zij wordt in het Kongostroomgebied in Afrika aangetroffen in vrijwel stilstaande- en langzaam stromende wateren, waar door overhangende planten en oerwoudbomen een tamelijk diffuus daglicht doordringt.

Hoe het ook zij, de Kongozalm is niet alleen één van de elegantste aquariumvissen, die we kennen en is zeer geschikt als hoofdbewoner voor het gezelschapsaquarium.

Het lichaam van de Kongozalm is langwerpig en zijdelings vrij sterk samengedrukt; opvallend zijn de vrij grote ogen.
Het geslachtsonderscheid bij volwassen dieren is heel gemakkelijk want het verschil is erg groot. Een volwassen man heeft een prachtig ontwikkeld vinnenstelsel en de rugvin wappert ver over de staartvin. De kleuren zijn grijsviolet met melkwitte zomen, ook de aarsvin groeit bij de mannen ver en onregelmatig uit.

De wijfjes zijn heel wat minder fraai dan de mannen. Het lichaam is egaal bruingrijs tot bronsgroen, de vinnen zijn kleurloos en hebben geen verlengde vinstralen, alleen de aars- en de staartvin kunnen een melkblauw zoompje tonen.

De temperatuur moet ongeveer 25 graden Celsius zijn. De bodem van hun natuurlijke omgeving is donker en humusrijk. Wanneer men ten volle van deze vissoort in het aquarium wil genieten, moet men het natuurlijk milieu zo goed mogelijk nabootsen, o.a. watersamenstelling, verlichting en beplanting. Omdat het tamelijk grote vissen zijn, moet de lengte van het aquarium minstens 100 cm zijn en zorgen we voor een open zwemruimte. Een donkere bodemkleur verdient de voorkeur, b.v. turfvezel en javamos.

De Kongozalm is goed bestand tegen hard water, maar zal toch beter gedijken op zacht water van zo’n 7 graden DH; het beste kan men filteren over turf.

Als we deze vissen voeren, kunnen we het beste tubifex, muggelarven, watervlooien en insecten geven.