Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Pelmatochromis thomasi

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze vis is regelmatig in aquariumzaken verkrijgbaar en als U vindt dat ze niet mooi zijn - dus weinig kleur tonen - in de bak van de handelaar, dan moet U zich daardoor niet laten beïnvloeden, want het is een schoonheid in Uw aquarium.
We hebben hier vanzelfsprekend te maken met een Cichlide.

Pelmatochromis thomasi

Ze verlangen natuurlijk een groot aquarium, Ze draagt de geslachtsnaam Pelmatochromis, waarvan overigens niet vaststaat dat ze juist is, maar van graverij is bij deze fraaie vis geen sprake.

De Pelmatochromis thomasi stamt uit West Afrika, de vindplaats daar is onder andere Sierra Leone. Ze worden aangetroffen in zacht water, ook voor de kweek is dezelfde watersamenstelling aan te bevelen.
De Pelmatochromis thomasi doet het ook uitstekend op hard water, doch tijdens de kweek gaan er dan ongetwijfeld meer eieren verloren dan nodig is.

De eieren worden op een vlakke steen of op een groot plantenblad afgezet dat door beide partners wordt gepoetst. U kunt al enkele dagen van te voren zien dat er iets op til is, door het naar buiten komen van de legbuis bij het wijfje en door het vormen van een territorium, waaruit de andere vissen worden verdreven.
Na het poetsen begint het afzetten van de eieren. De eerste keer kan het erg lang duren, wel twee tot drie uur. Later gaat het veel sneller, circa drie kwartier. Ze zijn erg productief en legsels van 250 tot ruim 350 eieren zijn een zeldzaamheid. Beide ouders bedrijven broedzorg en wisselen elkaar daarbij regelmatig af.

De eieren worden bewaaierd en schoon gehouden met de bek, beschimmelde eieren worden onmiddelijk verwijderd. Zodra de jongen uitkomen, worden ze ondergebracht in een kuiltje, dat van te voren gemaakt is.
De groei van de jongen is snel. Helder en zuurstofrijk water is bij de opfok wel een vereiste.

Probeert U eens een kweekje, het is beslist de moeite waard.