Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Paracheirodon axelrodi

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Paracheirodon axelrodi (Kardinaaltetra) lijkt sterk op de Neontetra. De Kardinaaltetra is eveneens slank en gestrekt en zijdelings wat afgeplat.

Paracheirodon axelrodi

De lengte is circa 3 cm. Een stralend groene band loopt van de bovenkant naar de oogrand tot onder de vetvin, aan de onderkant begrensd dor een brede, rode band, die van de staartwortel tot aan de punt van de snuit loopt. De bovenkant van de rug is bruinachtig - bloedrood. De iris is lichtend groen. De rig- en aarsvin zijn kleurloos en bezitten elk een fijne witte zoom langs de voorste rand.

Het geslachtsonderscheid is moeilijk te bepalen, maar het vrouwtje is wat voller van lichaamsbouw.

We hebben hier te maken met een uitgesproken scholenvis. In een school komen ze pas goed tot hun recht. Ook niet deze twee soorten (de Kardinaaltetra en de Neontetra) tesamen in het aquarium houden, want dan valt de Neontetra in het niet, de Kardinaaltetra heeft namelijk fellere kleuren.

Verspreidingsgebied: de Kardinaaltetra’s worden aangetroffen in de zijrivieren van de Amazône en de Rio Negro.

Verzorging: Alle soorten levend voer wordt gegeten, o.a. rode- en witte muggelarven, tubifex, watervlooien, enzovoort. Ook wel droogvoer. Het voer moet niet te grof zijn, dit in verband met hun kleine bekjes.
De Kardinaaltetra’s bevolken de middenzône van het aquarium. De temperatuur moet circa 24 graden Celsius zijn, liever niet hoger. Op een donkere bodem komen de kleuren van de Kardinaaltetra’s veel beter uit, dus niet een te lichte bodem. De pH moet ook niet te hoog zijn, ze houden van zachtzuur water.

De kweek: de kweek van de Kardinaaltetra is niet eenvoudig. Een kweekbakje met de afmetingen 40 x 30 x 30 cm is ruimschoots voldoende. Bij de kweek moet geen bodemgrond in het kweekbakje gebruikt worden. Alle hulpmiddelen en het aquarium zelf moeten gedesinfecteerd worden. De hardheid van het water moet de 5° DH niet overschrijden. De zure pH waarde heeft slechts in zoverre betekenis, als deze de vermeerdering van micro-organismen remt. Volledig verduisteren is onnodig. De beste temperatuur is 24 - 25 graden Celsius, moet wat hoger zijn dan bij de Neontetra.

De eitjes van de Kardinaaltetra zijn wat groter dan die van de Neontetra en vertonen een gele tot roodachtige tint.

De jongen zwemmen bij 25 graden Celsius op de zesde dag vrij. Ze kunnen met pantoffeldiertjes of ook met kleine Cyclops naupliën gevoerd worden. Ze groeien niet bijzonder snel, ze hebben 8 tot 9 maanden nodig voor ze geslachtsrijp zijn. Voor de Neontetra is dit 7 - 8 maanden.

Het is zeker de moeite waard eens Kardinaaltetra’s aan te schaffen, maar nogmaals wel een school van minimaal 10 - 12 exemplaren. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van de grootte van Uw aquarium. Ze zullen U dan beslist een boeiend schouwspel bieden.