Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Panaque soorten

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Het is een vreemde naam voor een vreemde vis. Over het algemeen worden ze in de aquariumzaken helaas zelden aangetroffen. Dat is ergens jammer want er zijn zeer fraaie soorten bij.
Qua gestalte doen ze denken aan de Plecostomus soorten.

Panaque soorten

De Panaque soorten behoren tot de harnasmeervallen. Deze vis is niet alleen van beenplaten voorzien, maar zit ook vol met doorns.

De Panaque soorten kunnen in het gezelschapsaquarium gehouden worden. Wel moeten we zorgen voor een ruim aquarium voorzien van veel kienhout. Meestal zoeken deze vissen onder aan het kienhout een schuilplaats en heel vaak kiezen ze daar een vaste plek voor uit.

Maar eigenlijk kunnen we voor de Panaque beter een speciaalaquarium inrichten. Zo'n aquarium moet u voorzien van kurkwanden, stukken kienhout, bossen wilgenwortels en een bodembedekking met basaltsplit. Hier en daar in een kokosnootschaal geplante Amazondezwaardplanten.

Verder houden de Panaque soorten van zacht water en een temperatuur van 25 á 26 graden Celcius.
Ook is een filter met ciruclatiepomp voor stromend water noodzakelijk.

Goed bealgde stenen zijn tevens erg belangrijk. Regelmatig moet u deze vissen sla voeren, desnoods afgewisseld met tubifex, rode muggenlarven en dergelijke. Het water moet regelmatig ververst worden.

De Panaque soorten worden vrij laat geslachtsrijp. Om de Panaque soorten tot voortplanting te kunnen brengen, is niet eenvoudig. Het is bekend dat er soorten bij zijn, die graag hun eieren afzetten in nauwe gangen waar ze net in passen. Dat komt bijvoorbeeld ook bij de Loricaria voor.

Meestal worden de eieren afgezet op gladde stenen of op kienhout.
Bij vele van deze vissen zijn de eieren prachtig van kleur, soms oranje, soms donkergroen of andere kleuren. Dit is afhankelijk van de soort.

De Panaque soorten hebben een voorbeeldige broedzorg.
Slechts enkele aquariumspecialisten is het gelukt om een kweek met deze schitterende vissen te doen slagen.