Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Overbevolking heb je zo

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De grootste vijand van ons aquarium is overbevolking. Deze is in meer dan 90% van de gevallen verantwoordelijk voor de slechte toestand van onze bakken. Als een bak meer dan 1 gram vis per 5 liter bevat en men geen rekening houdt met de gewichtstoename van de jonge dieren, dan is de bak gedoemd om te mislukken en zal ondanks al onze goede zorgen nooit werkelijk mooi worden.

Als de bak werkelijk mooi is, maar bedrieg uzelf hier niet mee, dan kan men de hoeveelheid vis opvoeren tot 1 gram per 3,5 liter water. Slechts in uitzonderingsgevallen ziet men dat het met 1 gram vis per liter water goed gaat.

Als vergelijking geef ik: één Neon tetra weegt ongeveer 1 gram, één Kardinaaltetra ca. 1,5 gram, één Rosaceus ca. 2 gram, één Bloedvlektetra ca. 5 gram en één Kongozalm ca. 12 gram.

Dit alles voor volwassen dieren. Een aquarium van 200 x 50 x 50 cm heeft 500 liter bruto waterinhoud. Trekken we hier 20% af voor bodem, decoratiemateriaal en wanden dan komen we uit op een netto waterinhoud van 400 liter. Deze rekensom scheelt al gauw 10 tot 20 stuks vissen die er anders te veel in het aquarium gezeten zouden hebben.