Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Nuphar pumila

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De plant wordt ten onrechte wel eens gele plomp genoemd. De Nuphar pumila wordt aangetroffen in geheel Europa, zelfs tot in het westen van Siberië. Hij behoort tot de familie van de waterlelieachtigen of Nymphaeaceae.

Nuphar pumila

We hebben hier te maken met een solitaire (alleenstaande) plant. Deze plant heeft prachtige gegolfde bladeren; hij zal goed opvallen tussen kienhout of lavasteen. Het blad is lichtgroen van kleur en daarom kan de Nuphar pumila heel goed contrasteren met rode planten.

Wel moet deze plant goed belicht worden. Als we het blad goed bekijken zien we dat het wat spitser is dan van de Nuphar luteum (Gele plomp), ook is het wat langer. Bij de steel is het blad hartvormig ingesneden. De plant kan gemakkelijk een hoogte bereiken van 10 tot 15 cm. Het blad heeft een lengte van 10 tot 12 cm. Vanzelfsprekend is deze plant niet geschikt voor aquaria die lager zijn dan 40 cm.

De plant verlangt een dikke bodem van minstens 10 cm, want de Nuphar pumila heeft een zware wortelstok. Ook moeten we een beetje klei aan de bodem toevoegen.

Aan het water worden geen hoge eisen gesteld, maar het moet wel helder zijn. Nuphar pumila verlangt een temperatuur van ongeveer 23 graden Celcius.

Het komt bij deze plant vaak voor dat de oudere bladeren verglazen. Deze dienen dan ook verwijderd te worden, anders doen we afbreuk aan de schoonheid van deze plant en dat verdient de Nuphar pumila beslist niet. Als solitaire plant is hij een blikvanger in Uw aquarium.