Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Nothobranchius melanospilus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nothobranchius melanospilus lijkt enigzins op de Nothobranchius quentheri. Toch zijn er kleine verschillen aan te wijzen; onder andere de grondkleur, omdat de schubben alle een felle rode rand hebben. Het is voor de leek erg moeilijk om deze twee soorten bodemleggers uit Afrika uit elkaar te houden.
Nothobranchius melanospilus wordt aangetroffen in een smalle stroom bij de stad Frehami in Tangayika en komt ook voor in de omgeving van Dar es Salaam.

Nothobranchius melanospilus

De wijfjes van deze soort zijn te herkennen aan een onregelmatige punttekening op het achterste gedeelte van het lichaam en vooral ook in de rug-, aars- en staartvin. De wijfjes kunnen een lengte bereiken van 5 á 6 cm; de mannetjes ongeveer 8 cm.

Daar we hier te maken hebben met seizoenvissen, ze worden ongeveer 1 jaar oud, is het verstandig de dieren zo jong mogelijk te kopen, dus de kleinste en krachtigste exemplaren bij de handelaar uitzoeken en goed letten op hun conditie. Koop van dergelijke soorten ook nooit twee visjes, maar liefst meerdere en graag meer vrouwtjes dan mannen.

Ze horen vanzelfsprekend niet thuis in een gezelschapsaquarium, er moet een speciaalaquarium voor deze vissen ingericht worden. Hierin kunt u ze houden in gezelschap van verwante soorten. Dat hoeven niet speciaal bodemleggende vissen te zijn, ook andere eierleggende tandkarpers zijn geschikt. Er wordt op deze manier een combinatie van vissen opgebouwd, die overal in de bak te vinden zijn, elkaar niet storen en qua milieu goed bij elkaar passen.

De Nothobranchius melanospilus verlangt levend voedsel, zoals tubifex en muggelarven, zowel witte als rode.

De meest geschikte watertemperatuur is ronde de 22 graden Celcius. De watersamenstelling speelt geen rol, zolang u te maken hebt met nakweekexemplaren. Echte wildvangvissen houden we liever op zacht water. Regelmatig waterverversen is wel aan te raden.

De eieren zijn ruim 1 mm in doorsnede. De droogteperiode varieert van drie tot vijf maanden.