Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Nematobrycon palmeri

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nederlandse naam voor deze schitterende vis is Keizertetra. De Nematobrycon palmeri is afkomstig uit Zuid-Amerika; het meest komt hij voor in Columbia en wel in het stroomgebied van de San Juan. Hij wordt daar gevonden in kreken met zwak stromend water.

Nematobrycon palmeri

In het aquarium houden we de Keuzertetra bij voorkeur in een ruime bak met een gevarieerde beplanting. Ook zorgen we voor voldoende zwemruimte. Een donkere omgeving wordt door deze vis zeer op prijs gesteld, dus donkere zijwanden, bijvoorbeeld van kurk en een dichtbegroeide bodem beplanting.

Het aquarium vullen we met zacht water, dan kleuren ze het mooist. De mannetjes kunnen onderling in kleur sterk verschillen. We schaffen een schooltje van deze vissen aan. wel meer dan twee mannetjes bij elkaar. Het komt wel eens voor dat twee mannen ten opzichte van elkaar erg onverdraagzaam zijn, wat één van de twee op den duur met de dood moet bekopen.

Het geslachtsonderscheid is bij deze vis gemakkelijk te herkennen. Volwassen mannen kunnen een lengte van 6 tot 8 cm bereiken, de vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner. Ook zijn de vinnen van de mannetjes groter dan die van de wijfjes; tevens hebben de mannen een verlengde eerst rugvinstraal, doch dit geldt ook voor de onderste, middelste en bovenste staartvinstraal. De vinnen en ook het lichaam kleuren van het mannetje feller dan bij het vrouwtje. De lichaamskleuren van het vrouwtje zij hoofdzakelijk diep donkerbruin en goudgroen.

Ze zijn wat het voedsel betreft niet kieskeurig, het zijn alleseters, doch ze hebben een voorkeur voor insecten en hun larven. Indien dit voedsel niet voorradig is kunnen we ze ook watervlooien of tubifex geven. Droogvoer is niet zo geschikt.

Om de vrouwtjes goed kuitrijp te krijgen voor de kweek voeren we kleine waterkevertjes en rode muggenlarven. Wat de kweek betreft is het niet noodzakelijk een kweekbakje in te richten, want in een matig bevolkt gezelschapsaquarium gaan ze ook tot paaien over, mits we zorgen voor dichte bossen fijn groen en donkere plaatsen, want daarvoor heeft deze Nematobrycon palmeri een voorkeur. Het water moet zacht zijn. Het kan wel eens voorkomen, dat het vrouwtje niet bereid is tot paren; daardoor kan het mannetje erg aggresief worden. Dit moeten we wel goed in de gaten houden. Het licht in de kweekbak moet diffuus zijn. De ei productie is erg klein en varieert van 10 tot 30 per week.

Na ongeveer één week komen de jongen uit. Dan kunnen we ze voeren meet slootinfuus. Na ongeveer 7 dagen kunnen ze fijn gezeefde watervlooien tot zich nemen.

De Nematobrycon palmeri is een vis die feitelijk niet in ons gezelschapsaquarium mag ontbreken in verband met zijn geweldige schoonheid.