Vissennieuws - Nannostomus marginatus

Deze kleine Nannostomussoort (lengte hooguit 4 cm, meestal kleiner) onderscheidt zich van de andere familieleden door zijn wat korte en gedrongen lichaamsbouw, zonder dat dit afbreuk doet aan het begrip “slank”. Dit spreekt ook nog door in de vrij zware lengte-streep met daarboven en daaronder een wat dunnere. De kleuren hiervan kunnen uiteenlopen van zwart tot donkerbruin. De buik is zilverwit, de rug is donker met een zwarte rugstreep.

Nannostomus marginatus

Een vrijwel identiek visje is de Nannostomus marginatus picturatus, dat in de zelfde wateren wordt gevonden en vaak als een ondersoort van de N. marginatus wordt beschouwd.

Vrouw: hoekige aarsvin en bij een geslachtsrijp dier kan men de eieren soms zien zitten.
Man: slanker, aarsvin ronder met zwarte rand.
Beide geslachten vertonen een duidelijek dag- en nacht tekening.

Het is een typisch scholenvisje, dat met minstens 12 gehouden moet worden. En wel in een gezelschapsaquarium met kleine rustige vissen, een donkere achter- en ondergrond, een open zwemruimte met dichte, liefst fijnbladige randbeplanting waarin ze heerlijk kunnen spelen, schuilen en hun eieren afzetten.

Hiervan komt in een gezelschapsbak meestal niets terecht, omdat niet alleen de medebewoners dol op de eieren zijn, maar zijn er zelf ook graag van snoepen.

Ze nemen alle soorten voedsel voor lief, mits het klein genoeg is voor hun wel minimale mondopening.

Hun natuurlijke vindplaatsen zijn de benedenloop van de Amazone met zijn zijstromen en de langzaam stromende - of stilstaande - wateren van het Guyana plateau, welke vaak dicht begroeid zijn met veel humus en andere plantaardige afvalstoffen.

De kweek is niet moeilijk in licht zuur water, waar direct na het afzetten in de fijnbladige planten de ouderdieren verwijderd moeten worden (eiervraat). De jonge dieren moeten met zeer klein voer grootgebracht worden, wat heel goed gaat zolan ze “in het voer staan” en de eerste moeilijke dagen overleefd hebben.