Plantenvaria - Najas pectinata

Op onze hobby-avond in November 1977, kwam ik in contact met de familie Tromp uit Drachten, echte aquarianen in hart en nieren. Zij bezoeken vele avonden van aquariumverenigingen om ideeën op te doen voor hun eigen vereniging.
Ik had er voor gezorgd, dat zij in het bezit kwamen van de Cognacplant (Ammannia senegalensis). Op een zaterdag heb ik nog Hottonia inflata gebracht en hebben we gezellig onder het genot van een koppie koffie over het aquarium gediscussieerd. Ik kreeg een paar stekjes mee van de Najas pectinata.

Najas pectinata

Deze plant had ik wel eens gezien in het boekje van Sanderse (“60 andere aquariumplanten in kleur”), maar nog nooit in de winkel en was hier dus erg blij mee, daar ik een plantenliefhebber ben.

De Najas pectinata komt voor in de tropische- en subtropische gebieden van Afrika en in Madagascar. Hij stamt uit de familie Najadaceae.

De plant is lichtgroen van kleur, bij een goede belichting kan hij wat rood kleuren.
Hij groeit guirlandevormig (slingervormig), de lengte van de stengels wordt zo’n 45 à 50 cm. De toppen of koppen bestaan uit een krans van blaadjes, die ongeveer 2 tot 3 cm lang worden. Ze blijven erg smal, 1½ tot 2 mm, en zijn sterk getand, hetgeen moeilijk te zien is. De plant is erg teer en de toppen of knoppen breken zo maar af, wees dus erg voorzichtig met stekken of verplanten.

De bodem moet bestaan uit gewassen grind of zand en men moet ze zo planten dat de onderste bladkrans de bodem raakt. De Najas pectinata doet het dan goed.

De temperatuur houden we op ongeveer 22 graden Celsius.
Licht alkalisch water bevordert de groei.

De najas pectinata komt het mooiste uit tegen een donkere achterwand.