Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Monocirrhus polycanthus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Als u niet veel ruimte hebt en u bent niet zo geïnteresseerd in een bak vol met allerlei vissen én u wilt iets speciaals en merkwaardigs hebben, dan moet u het eens proberen met Bladvissen. We hebben hier te maken met een vis die sprekend kan lijken op een door het water zwevend dor blad.

Monocirrhus polycanthus

Vergist u zich niet, want de Bladvis is springlevend en verschalkt graag andere vissen. Dit laatste is wel een probleem, want om aan de behoefte van deze vis te voldoen is het noodzakelijk om hem regelmatig met vissen te voeren. Als we een kennis hebben, die bijvoorbeeld Guppen kweekt en alle dieren die niet mooi zijn eruit selecteert, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Zo niet, dan wordt het moeilijker en zullen we zelf moeten kweken.

De Bladvis wordt aangetroffen in het stroomgebied van de Amazone en de Rio Negro, zelfs tot in het westen van de Quÿana-landen.

Het vrouwtje van de Bladvis is groter en robuuster gebouwd dan het mannetje. In het aquarium wordt het vrouwtje ongeveer 8 cm en het mannetje 6 cm. In de natuur worden ze beduidend groter. Door het zeer rustige gedrag van deze vissen, kunnen ze in een betrekkelijk kleine bak gehouden worden, bijvoorbeeld 60 x 35 x 35, Deze bak voorzien we van kurkwanden, wat kienhout in de vorm van in de bodem groeiende wortels, planten uit Zuid-America, een donkere bodem, matig licht en een watertemperatuur van 26° - 28° Celcius. We moeten wel zorgen voor zacht-zuur water, dus over turf filteren.

In de handel worden vaak Bladvissen aangeboden met een aanhangsel aan de onderlip; let u hier vooral op. Hoe dit kan is mij niet duidelijk.

Jonge Bladvissen eten graag witte muggenlarven, dus is het opfok probleem niet zo groot. Voor oudere dieren is dit menu niet voldoende.

Nu nog iets over de kweek. Tijdens het afzetten van de eieren zijn de dieren anders van kleur. Ook kan de kleur van de Bladvissen volkomen afhankelijk zijn van hun omgeving. In een aquarium bijvoorbeeld met lavasteen kunnen ze net zo rood worden als de steen zelf. De eieren worden tijdens de paring afgezet onder een blad en ze hangen stuk voor stuk aan een kort draadje. De eieren worden bewaakt en verzorgd door het mannetje. Als de jongen vrij zwemmen en hun dooierzakje opgeteerd is, kunnen we ze pekelkreeftjes voeren.