Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Moenkhausia pittieri

Peter Bus, AV Pronkjuweel

U kent hem toch wel deze karperzalm uit Venezuela, die de Nederlandse naam Diamantzalm draagt? Een schitterend dier, dat helaas weinig in de aquaria van de liefhebbers wordt aangetroffen. Waarom dan wel? Omdat dit visje vrijwel nooit in volwassen toestand in de aquariumzaken te koop wordt aangeboden.

Moenkhausia pittieri

Als men hem koopt, en dat doet alleen degene die hem kent, is het een bleekgrijs visje zonder charme, kleur of opvallende vorm. Zelfs de rugvin, die bij volwassen vissen tot ver over de staart kan uitgroeien, is op dat ogenblik een onbetekened niemendalletje.

Als men er echter een schooltje van aanschaft, zullen zij er wel voor zorgen dat U er geen spijt van krijgt. Het is wel waar dat het lang duurt voordat hij pronkt met zijn paarse vinnen en zijn lichaam bedekt met glinsterende diamanten. Maar als dit zo ver is zullen velen, ook zij die iets meer afweten van onze liefhebberij, U de vraag stellen "Wat is dit voor een mooi visje?".

De Diamantzalm is een typische zalm met een grote rugvin en een samengedrukt lichaam. Hij wordt omgeveer 6 cm groot. Zijn kleuren zijn zeer moeilijk te beschrijven; dit is nogal afhankelijk van de lichtinval. Laat ons zeggen dat de vinnen van een doorschijnende mauwe-kleur zijn en zijn lichaam is bedekt met lichtende vlekjes. Hij stelt aan zijn bezitter weinig eisen; hij is tevreden met droogvoer, maar eet het liefst, zoals trouwens alle vissen, levend en afwisselend voedsel. Hij kan gehouden worden op leidingwater en ik kweekte hem op datzelfde water.

Het kweken van de Moenhausia pittieri is ook al niet moeilijk; een kweekbakje van ongeveer 50 cm is voldoende. Wat fijnbladige planten, het stelletje erin, en als het werkelijk goed doorvoede vissen zijn en het wijfje een flinke kuitafzetting heeft, mag men werkelijk anderdaags eieren verwachten.

De man is een echte wildebras en zeer onstuimig in zijn liefdesspel. er worden in enkele uren tijd 400 tot 500 eieren afgezet en nestjes van 350 jongen zijn zeker geen zeldzaamheid. De beide ouderdieren zijn echte eierrovers, en als ze hebben afgezet moeten ze uit de bak verwijderd worden, als men tenminste een groot nest wil opfokken.

De eitjes komen na ongeveer 24 uur uit en na 2 dagen kan men beginnen met infuus toe te doenen. Het zijn flinke eters die ik reeds na de derde dag Artemia selina (pekelkreeftjes) geef, en geloof me, ze smullen ervan. Het verder grootbrengen geeft geen enkele moeilijkheid en na 3 maanden zijn ze halfwas. Daarna gaat de groei wat minder snel, zodat ze pas na een vol jaar volledig beginnen uit te kleuren.

De enigste moeilijkheid die ik met de Diamantzalm heb ondervonde is het uitscheppen uit een groot goed beplant aquarium. Hij reageert geheel anders dan een andere zalm die, zoals U misschien wel weet, ook niet gemakkelijk te vangen is. Maar als die eenmaal in het net zit tracht hij te ontsnappen door recht toe recht aan te zwemmen. De Diamantzalm niet. Als die ziet of voelt dat hij gevangen zit, maakt hij rechtsomkeert en als een pijl uit een boog verdwijnt hij weer in het groen. Na enkele uren werken heb je hem nog niet gevangen en ik verzeker U dat er van Uw mooi aquarium niet veel overblijft.

Nogaals: de Moenkhausia pittieri is een vis om eens aan te schaffen, maar U moet hem dan wel in een schooltje (12) houden, dan zult U er veel plezier aan beleven.