Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Mayaca species

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze plant wordt ook wel eens ten onrechte Rode Myriophyllum genoemd, dit is echter een onjuiste naam. In de handel wordt de plant aangeboden onder de naam Mayaca, maar hij is helaas zelden verkrijgbaar.

Mayaca species

De Mayaca wordt aangetroffen in tropisch Zuid Amerika, maar vooral in Brazilië.
Hij behoort tot de familie der Mayacaceae.

Het is niet zo’n geschikte plant om er een heel terras mee vol te planten, maar wel om bepaalde plaatsen in het aquarium te verfraaien.
De Mayaca is beslist geen snelgroeiende plant, als we hem gepoot hebben zal het beslist een paar weken duren, voor hij wortel heeft gezet en gaat groeien. Hij groeit als een guirlande. Het is namelijk een lange steel met daaraan heel fijne bladeren.

Wanneer de plant goed belicht wordt, zijn de stengel en de kleine bladeren diep bruin gekleurd. De plant vormt voor een groep grove lichtgroene planten een schitterend contrast.
Door middel van stekken kunnen we nieuwe planten verkrijgen. De moederplanten moeten we eerst goed door laten groeien, maar we moeten geen toppen, die korter zijn dan 10 tot 15 cm afsnijden. Het afsnijden van de toppen moet geschieden met een scheermesje of iets dergelijks, dit in verband met beschadigingen. Het bevordert de groei van de jonge plant en de onderstam, die we hebben laten staan, zal dan gauw nieuwe zijscheuten krijgen en weer opgroeien tot een normale plant. Als we de jonge toppen hebben afgesneden, plaatst U ze dan eens tussen een groep Cryptocorynen, bijvoorbeeld nevellii, dit is een fantastisch gezicht.

Wel houdt deze plant van glashelder water, dit in verband met alggroei. Ook houdt hij van veel licht en een temperatuur van 25 graden Celsius. De bodem voor de goede groei van de Mayaca moet bestaan uit een mengsel van zand, turf en klei.