Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria: Lysimachia nummularia

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nederlandse benaming voor dit plantje is Penningkruit. Hij behoort tot de sleutelbloemachtigen of Primulaceae. De vindplaatsen van het Penningkruit zijn Europa, Japan en het westen van de Verenigde Staten. Doch ook dichter bij huis wordt dit plantje aangetroffen, namelijk in de sloten van Friesland. Ook groeit het Penningkruit in tuinen.

Plantenvaria: Lysimachia nummularia

De Lysimachia nummeralia heeft zich in de loop van de jaren goed in het aquarium aangepast, maar hij houdt het beter vol in koudwater aquaria dan in tropische aquaria, want hij verlangt een temperatur van maximaal 21 á 22 graden Celsius. Het plantje heeft lichtgroene blaadjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter.

Vooral als we het Penningkruit plaatsen tussen bruine planten of tegen een stuk kienhout, zien we een schouwspel van allure.
Aan het water stelt de Lysimachia nummularia geen eisen, net zo min als aan de bodem.
Wel verlangt het plantje een goede belichting, ook houdt hij zo nu en dan van een beetje zonlicht. Ook als we het Penningkruit goed verzorgen, zullen we toch op den duur ervaren, dat de plant aan de onderkant van de stengel blaadjes gaat verliezen. We moeten hem dan ook regelmatig inkorten en opnieuw inplanten. Ook worden de blaadjes op den duur kleiner.

Maar toch is de Lysimachia nummularia een plantje, dat het proberen zeer zeker waard is, als hij aanslaat is het een juweeltje in Uw aquarium.