Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria: Ludwigia natans

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze plant is afkomstig uit tropisch Amerika en behoort tot een familie van ongeveer 20 soorten. In de handel is deze plant ook bekend als Ludwigia repens.

Ludwigia natans

Uiterlijk: moerasplant met smal tot eironde, aan weerszijden toegespitste kortgesteelde 3 - 5 cm lange blaadjes. De onderzijde van de blaadjes is bruin tot bruinrood, de bovenzijde is geelgroen.

Als het plantje goed groeit vomrt het vele zijscheuten, waardoor het een 'bossig' geheel gaat vormen. Het plantje is uitermate geschikt voor de achtergond van het aquarium.

Mijn ervaring is dat de plant beter geschikt is voor een ondiep aquarium (30 - 40 cm), dan voor een diep aquarium. Bij een diepe bak is het moeilijk de stekken aan het groeien te krijgen, waardoor de onderste blaadjes afvallen en in de meeste gevallen de steel geheel wegrot, waardoor de plant verloren gaat.

Natuurlijk kan met dit ondervangen door de bodemgrond enigzins op te hogen. De kale stengel aan de onderzijde kan met het beste verbergen door er een andere plant voor te zetten die niet te snel groeit. In vorm en kleur moet hij natuurlijk combineren met de Ludwigia.

Wil men een mooie volle plant verkrijgen, dan zal men de plant regelmatig moeten toppen, waardoor de plant dan een 'bossig' geheel gaat vormen. Ook is de Ludwigia natans wel geschikt voor de middenzone van het aquarium, door hem wat lager te houden. Met moet de plant niet laten doorgroeien, de zijscheuten gaan dan met een lengte van soms 30 tot 40 cm en meer op het wateroppervlak drijven. Hierdoor gaat het effect van achtergrondbeplaning verloren.

Verzorging: de plant verdraagt zowel hoge als lage temperaturen. Evenwel bij een hoge temperatuur groeit hij beter, hierbij denken we aan een temperatuur van ongeveer 26 C.

De verlichting moet normaal tot sterk zijn, waarbij in het laatste geval de blaadjes forser worden, terwijl ook de kleur veel dieper rood wordt.

Aan de bodem stelt de plant weinig eisen; gewassen rivierzand vermengt met een weinig klei is reeds ruimschoots voldoende om een mooie plantengroei te waarborgen. Roestige spijkers onder de plant in de bodem drukken stimuleert de groei en de kleur, want Ludwigia natans is ijzerminnend. Als U de plant de zorg geeft die hij verdient, dus hem niet zomaar laten doorgroeien, maar op tijd stekken, dan zal hij uitgroeien tot één van de mooiste aquariumplanten in Uw bak en zult U er veel plezier aan beleven.