Plantenvaria - Lobelia cardinalis

Nadat ik het één en ander over de plant gelezen, gehoord en gezien had, besloot ik om deze plant ook eens aan te schaffen. Maar niet alleen in de bak, het leek mij namelijk ook leuk om de Lobelia cardinalis ook eens in de vensterbank te zien bloeien

Lobelia cardinalis

Zo gezegd, zo gedaan.
Nadat ik enkele stekken in de bak had gezet, heb ik ongeveer eind april 1 stek met goed wat wortels in een bloempot gezet en deze gevuld met gewone potgrond. De stek was ongeveer 25 cm lang. Het geheel afgedekt met een plastic zak en in een sierpot gezet, flink wat water erbij en nu maar afwachten.

Eerst liet de plant de kop hangen, doch na ongeveer 2 weken stond hij weer recht op en begon vrij snel te groeien.
Na 3 à 4 weken een klein hoekje (ter grootte van een dubbeltje) van de zak geknipt en in een tijdsbestek van 1 à 2 weken het gat steeds groter gemaakt. Toen de hele bovenkant van de plastic zak er af was, heb ik de zak er geheel afgehaald. Gedurende deze tijd heb ik de grond wel flink nat gehouden.

Nu begon de plant echt flink te groeien en moest ik er een stokje naast steken om het geheel recht overeind te houden.
Daar de kop van de plant erg sterk naar het licht trok, draaide ik de pot regelmatig iets rond.

Begin juli was de plant ongeveer 110 cm hoog en er begon in de kop een soort netelachtige knop te komen.
Eind juli was de Lobelia cardinalis 1,25 meter hoog en er zaten teintallen knoppen over een lengte van circa 15 cm in de kop van de plant. Hiervan zijn reeds enkele knoppen uitgekomen, waaruit een prachtig rood bloempje komt.

Daar ik de eerste twee weken van augusus met vakantie was, heb ik het helaas gemist, dat de plant vol in bloei stond. Doch ook na mijn vakantie stond de Lobelia cardinalis nog gedeeltelijk in bloei.
De eerste bloempjes zijn inmiddels verwelkt, doch hier ontstaan nu de zaadknobbels, die ik nog wil uitproberen.

Tot slot: het is de moeite waard om het ook eens te proberen. De meeste kans van slagen hebt U als U tussen maart en mei de plant in de vensterbank zet, daar ze in augustus bloeit.

De plant kan een lengte van 1 à 2 meter bereiken (bij mij is zij nu 1,65 meter lang).

Een nadeel is dat het een kale plant is, omdat de blaadjes, die eens onder water hebben gestaan, er afvallen.
Misschien een idee om er meerdere bij elkaar te zetten.