Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Limnophila sessiliflora

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nederlandse naam voor deze plant is kleine Ambullia. Deze plant komt voor in India, Pakistan, Japan, Indonesie en Caylon (Sri Lanka). Hij wordt hier aangetroffen in modderige rivierbeddingen.

Limnophila sessiliflora

Familie: leeuwenbekachtigen of Serophulariaceae. We kenne ook de grote Ambullia, Limnophila aquatica. Deze twee planten, de kleine en de grote Ambullia, kunnen vrijwel niet tesamen in één bak gehouden worden, tenzij we ze in een groot aquarium plaatsen. Er moet minstens 150 cm ruimte onderling tussen deze planten zitten, dan kan het goed gaan. Ze verdragen elkaar namelijk slecht. U zult zijn, dat bijna altijd één van de twee planten het begeeft, wat ook in mijn aquarium het geval was.

De kleine Ambullia is één van de mooiste planten uit het aquarium. Om deze plant goed te houden, moeten we wat klei aan de bodem toevoegen. Ook verlangt de plant veel licht, de internodiën zullen dan heel kort zijn. Hij heeft prachtige lichtgroene, mooi gevulde stengels. Bij minder belichting worden in internodiën veel groter en verliest de plant veel van zijn schoonheid. De bladkransen bestaan uit 8 slippen, welke ragdunne vertakkingen hebben.

De kleine Ambullia te vermeerderen is niet zo'n eenvoudige taak. Het is meestal moeilijker dan bij de andere aquariumplanten. De stengel moet niet afgeknepen worden; we kunnen hem beter met een scherp mesje afsnijden. Met inplanten moeten we ook voorzichtig zijn om vooral de plant niet te beschadigen.

Het is een geschikte plant voor de middenzône van het aquarium, maar ook als actergrondbeplanting komt hij goed tot zijn recht. De kleine Ambullia verlangt een temperatuur van 25 graden Celsius, doch dit mag iets lager zijn.

Mocht U deze plant nog niet in Uw aquarium hebben, dan is het zeker de moeite waard om hem aan te schaffen.