Het keuren

Wat mij persoonlijk altijd al verstomd heeft doen staan is, dat er zo ontzettend weinig mensen meedoen aan de huiskeuring.

Stelt U zich nu eens voor dat een voetbalvereniging rondom de 200 leden heeft en er spelen 13 leden competitie. Dat zou toch een armzalige boel zijn, vindt U ook niet?
Toch gebeurt dit op onze vereniging wel.

Het is jammer dat veel mensen niet tegen kritiek kunnen; opbouwende kritiek wel te verstaan. Het zou zo opbouwend zijn voor het niveau van zowel Uw aquarium als van de vereniging.
Laat ik bij mezelf beginnen. Ik was al 3 jaar lid van de vereniging, toen ik voor het eerst mee deed aan een huiskeuring.

Het eerste wat de keurmeester aan mij vroeg was: kunt U tegen kritiek?
Je wilt niet kinderachtig lijken en zegt natuurlijk ja. De beste man ging zitten en zei:“Als ik U was, zou ik dit veranderen en dat op zo’n manier doen”. Zo ging hij nog een kwartiertje door. Ik had er teveel moerasplanten in en te weinig waterplanten. Hij gaf mij een schat aan informatie, die ik nooit meer vergeet. Het ging tenslotte om mijn aquarium en hij voegde er aan toe dat dit ook zo blijft natuurlijk.

En mensen, is het nu zo erg om op de avond van de uitslag bekritiseerd te worden door de keurmeester? We leren er toch allemaal van. Of zijn de meeste leden te bang om mee te doen. Ten tweede, als nog geen 10 % van de leden meedoet, hoe kan dan ooit de vereniging op niveau meedoen aan de districtskeuring? Op die manier krijgen we een vertekend beeld. Ook is het zo dat de mensen, die al jaren een goed functionerend aquarium hebben, dit voor zichzelf houden en geen informatie verschaffen.

Op het moment dat ik dit schrijf is de inschrijving al begonnen. En ik durf te zeggen dat er mensen zijn die niet bang zijn om mee te doen.

Ook denk ik aan de mensen die zo ontzettend veel werk verzetten aan de huiskeuring. Voor deze mensen is het ook erg ondankbaar, dat zo weinig leden zich opgeven voor de keuring.
Als U de adviezen van de keurmeester opvolgt, resulteert dit toch voor U in een nog mooier aquarium. Dus schroom niet en geeft U spontaan op voor de komende huiskeuring.