Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Invriezen

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Na een gedeelte van de vangst in een zeefje of matje te hebben laten uitlekken, brengen we dit over in liefst kleine plastic- of zalfdoosjes of iets dergelijks. Zelf gebruik ik hiervoor enkele deksels van Tabimin doosjes.

De op deze wijze verkregen platte vlakken, 4 x 7 cm en circa ½ cm dik, laten zich gemakkelijk breken en verdelen.

Na invriezen worden de plakken voedseldieren verwijderd en in een plastic zak overgebracht, waarna de dekseltjes weer voor de volgende porties gebruikt kunnen worden.

Invriezen biedt tevens het voordeel dat eventueel schadelijke dieren, zoals de karperluis en dergelijke, geen onheil in het aquarium kunnen veroorzaken.

Over het voeren van ingevroren voedsel gelden diverse meningen.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van eerst ontdooien. Ontdooid en op kamertemperatuur gebracht voedsel zakt namelijk wel zeer snel naar de bodem, waarna vele vissen het als “dood voer” laten liggen. Als “ijzig blokje” daarentegen blijft het drijven, dwarrelen de voedseldieren tijdens het ontdooien door het water, mede door het jagen der vissen en komt er maar weinig als overtollig op de bodem terecht.

Na jarenlang deze handelwijze gevolgd te hebben, daarbij geen schadelijke gevolgen ondervonden werden, noch bij de gebruikelijke vissoorten, noch bij probleemvissen en jongbroed, ben ik zo vrij het punt temperatuurverschil naast mij neer te leggen.

Overbodig te zeggen dat ook tubifex, muggelarven en vlees van warmbloedige dieren, in aanmerking komen om in te vriezen.