Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Hyphessobrycon rubrostigma

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Vindplaats van deze vis is het Amazone gebied.
De Hyphessobrycon rubrostigmata toont sterke overeenkomst in gedrag met de ons zo goed bekende H. rosaceus (roze tetra). We zien hier namelijk het zelfde zeilen van de mannetjes, waaruit we kunnen concluderen, dat de vissen graag wat open zwemruimte hebben. Een ruime bak is hier dan ook op zijn plaats.

Hyphessobrycon rubrostigma

Een beplanting die afwisselend is, met bijvoorbeeld vóór in de bak goede zwemruimte en ook tussen de plantengroeperingen.

Deze vis wordt in het Nederlands Bloedvlektetra genoemd.
In vers water kleuren ze de eerste tijd echter slecht, ze zijn dan erg bleek. De rode punt op het lichaam is dan wel goed te zien, maar dat is bij een goed op kleur zijn van deze soort ook het geval.
De temperatuur kan variabel zijn tussen de 22 en 25 graden Celcius.
Ze houden van zonlicht.

De opvallende kenmerken van de Hyphessobrycon rubrostigmata zijn de vetvin, kersenrode schoudervlek en de zwarte band door het oog. Het slanke intensiever gekleurde mannetje heeft een rugvin, die als een vaantje is verlengd.

Het is een weinig eisende scholenvis, die thuis hoort in het grotere gezelschapsaquarium. De bodem moet donker zijn. De vis voelt zich het beste thuis in zwak zuur en niet te hard water.

Wat het voedsel betreft houden ze van normaal levend voer. Doch ze hebben een uitgesproken voorkeur voor insecten en hun larven. Ze accepteren ook watervlooien. We kunnen ze ook aan tubifex wennen. Tubifex mag echter niet te veel gevoerd worden, dit in verband met vervetting.

De Rubrostigma mannen blijken uitermate kieskeurig te zijn waar het de keuze van een vrouwtje betreft. Het komt heel vaak voor dat één man zelfs uit vier vrouwen nog geen keus wil maken.

Voor de kwek nemen we een grote bak, bijvoorbeeld 50 x 35 x 35 cm. We vullen de kweekbak met zacht water, dat we ongeveer een week over turf filteren, dan wat vers water erbij. De temperatuur van het water in de kweekbak kan het beste rond de 26 graden zijn. De bodembedekking moet zodanig zijn, dat naar beneden vallende eieren erin verdwijnen; we denken hierbij een turfplaatjes en vezels. Als afzetplanten gebruiken we fijnbladige planten.

We proberen het met vissen die in het gezelschapsaquarium een voorkeur voor elkaar tonen. De vissen moeten goed zijn uitgegroeid en ongeveer 1,5 jaar oud zijn. De kweek is echter niet gemakkelijk.