Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Hyphessobrycon ornatus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Dit visje behoort tot de familie der Characidae en is een zalm soort.
De opvallende kenmerken van de Hyphessobrycon ornatus zijn dat de vetvin en de rug-, aars- en buikvinnen zijn voorzien van witte uiteinden.

Hyphessobrycon ornatus

De vindplaats van dit visje is Guyana en wel tot de benedenloop van de Amazone.

Het geslachtsonderscheid is gemakkelijk te herkennen: de rugvin van het slankere mannetje is langer en loopt in een punt uit. Bij het vrouwtje is deze meer afgerond. De mannetjes van de Hyphessobrycon ornatus kunnen een lengte van ongeveer 6 cm bereiken, de vrouwtjes blijven doorgaans kleiner.

Vaak wordt in de handel dit visje onder de verkeerde naam aangeboden, hij wordt soms verkocht onder de naam Hyphessobrycon rosaceus en zelfs Hyphessobrycon serpae.

De Hyphessobrycon ornatus moeten we beslist in een schooltje van minstens 10 houden. Hij is erg geschikt voor het gezelschapsaquarium.
Wel moeten we zorgen voor zacht water, dan toont hij ons zijn mooiste kleuren. De watertemperatuur is niet zo belangrijk, maar moet wel tussen de 23 en 26 graden Celcius zijn.

Voor de kweek is het een erg moeilijk visje, het slagen hangt af van de water samenstelling, het water moet namelijk zacht en zwak zuur zijn. Ook moeten we zorgen voor een goed bij elkaar passend paar. Voor de kweek dienen jonge dieren uitgezocht te worden. De Hyphessobrycon ornatus is een vrijlegger en een eiervreter.

Wat voedsel betreft is hij niet kieskeurig, hij eet zowel droog- als levend voer.

Het is zeer zeker de moeite waard eens een schooltje van deze visjes aan te schaffen.