Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Hyphessobrycon erythrostigma

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nederlandse naam voor deze vis is Bloedvlekzalm of Bloedvlektetra.

Hyphessobrycon erythrostigma

De Bloedvlektetra behoort tot de familie characideae en land van herkomst is Columbia. Het is een vreedzame en rustige scholenvis. De watertemperatuur houden we op 23 tot 26 graden Celcius.

De Bloedvlektetra stelt weinig eisen, maar de vissen zijn mooier in zacht en wat zuur water. Het lichaam is behoorlijk hoog en sterk zijdelings samengedrukt. de grondkleur is licht geel, de rug is grijs groen tot bruinachtig met een zachtrode boventoon.
De onderste lichaamshelft is rood - zilverglanzend en de keel meer oranjegeel. Boven de implant van de buikvinnen bevindt zich een opvallende rode vlek, welke begrensd wordt door een witglanzende zône. Het mannetje heeft een sterk ontwikkelde wimpelachtige rugvin die tot aan de staartvin uitloopt.

De Bloedvlektetra is een uitgesproken scholenvis. Ze houden van een dichte randbeplanting met voldoende zwemruimte in het midden. Ze bevolken de bovenste en middelste waterlagen. Op een donkere bodem komen de fantastische kleuren van deze vissen het meest tot hun recht.

Alle soorten levend voer worden gegeten, o.a. muggelarven, tubifex en watervlooien worden graag van het wateroppervlak gesnapt.

De kweek is niet gemakkelijk, er zijn weinig resultaten bekend, zie kweekverslag in “Het Aquarium” jaargang 46, bladzijde 164.