Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Hygrophila polysperma

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Een plant, die haast iedereen kent, is Hygrophila polysperma of Belgisch groen.

Hygrophila polysperma

Deze plant behoort tot de familie Acanthaceae van de orde Dicotyledonae (tweezaadlobbigen),

Het is een stengelplant die oorspronkelijk uit Zuidoost Azië stamt, hoofdzakelijk India.

De stengel kan wel een centimeter of 50 á 60 worden, waaraan de bladeren twee aan twee kruislings groeien. Deze tot 5 cm lange en 1½ cm brede bladeren zitten met zeer korte steeltjes aan de stengen vast en de bladtop loopt wat spits toe. De nerven zijn wat lichter van kleur als de rest van het blad. Als de plant goed licht krijgt, is de afstand tussen de bladeren, de internodiën, ongeveer 1 á 1½ cm.

De plant groeit goed op een gewone zandbodem, maar een beetje klei erin, bevordert de groei. De hardheid en de zuurgraad van het water zijn voor de Hygrpohila polysperma onbelangrijk. Ook de temperatuur is van ondergeschikt belang, deze mag tussen de 12° en 30° Celsius zijn.

Vermenigvuldiging is eenvoudig: toppen afknijpen en in de bodem zeten geeft snel weer neiuwe planten en ook het oude stuk groeit weer door. Wat dat betrefte één van de gemakkelijkste planten en een snelle groeier. De kleur kan, afhankelijk van de hoeveelheid licht, variëren van lichtgroen via donkergroen tot bruin.

Een ander aspect van deze plant is, dat ik nog nooit heb gehoord of gezien dat hij bloeide. Ook Prof. de Wit in zijn boek “Aquariumplanten” spreekt hierover. Daarom is het van deze plant, die al zo lang in onze aquaria voorkomt, niet eens 100% zeker of het wel een Hygrophila is. Heeft U er dus ooit één in bloei. dan is het zeer aan te bevelen om deze naar de afdeling plantensysematiek van de Landbouw Hogeschool te Wageningen te sturen.

Dit is dus ook nog een plant met een geheim, maar ook een prima plant voor de beginner en, vooral door zijn snelle groei, voor het pas opgezette aquarium.

U kunt hem voor de middengroepen in het aquarium gebruiken, maar ook in een grote bos langs de zijwanden of als achtergrondbeplanting. Een plant dus met zeer veel mogelijkheden die niet mag ontbreken in het aquarium.