Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Hygrophila angustifolia

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze plant wordt in de handel aangeboden onder zijn wetenschappelijke naam. Het verspreidingsgebied van de Heterophila angustifolia is Noord Australie, Zuid China, Sri Lanka (Ceylon) en Zuid India. Hij behoort tot de familie der Acanthaceae.

Hygrophila angustifolia

Deze plant is het meest geschikt voor de achtergond. Hygrophila angustifolia groeit erg onstuimig, maar dat is gemakkelijk in toom te houden. De vorm van de bladeren is langgerekt ellipsvormig en de bladeren kunnen wel een lengte van 17 cm bereiken, de breedte van het blad is ongeveer 1,5 cm.
Het blad staat op een korte steel en bij goede belichting worden de internodiën niet langer dan 2 tot 3 cm. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en over de gehele lengte loopt een duidelijk zichtbare nerf de iets lichter getint is.
De bladeren staan paarsgewijs en kruislings aan een stevige stengel.
We kunnen de Hygrophila angustifolia ongestraft toppen.

De beste temperatuur voor deze plant is 25 á 26 C. We moeten wel wat leem aan de bodem toevoegen; op deze manier bereiken we namelijk een nog onstuimiger groei. De plant kan dan gemakkelijk een lengte van 50 cm bereiken, maar in een bodem van schoon gewassen zand wordt dat meestal niet meer dan 30 á 35 cm.
De watersamenstelling speelt voor deze plant geen rol.

Ook tot de familie van de Hygrophila behoren de Hygrophila stricta en de H. corymbosa; echter hebben deze laatstgenoemde planten een ovale bladvorm en de middennerf in het blad is ook niet zo duidelijk zichtbaar. We kunnen de Hygrophila angustifolia het best in een bosje tegen een donkere achterwand plaatsen.

Hij heeft wel vrij veel ruimte nodig en is daarom minder geschikt voor kleine aquaria.