Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

De huiskeuring in zicht

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Er is een jager, riep meneer Kardinaal.
Waar heb je die dan gezien, vroeg vrouwtje.

De huiskeuring in zicht

Ik zag het vangnet net boden de wateroppervlakte. Wees allemaal voorzichtig en hou je gedekt. Hij mag je niet zien, jou ook niet Roodneusje.
Mij pakken ze niet, wie moet mijn nou hebben?
Kijk nou maar uit, zei meneer Kardinaal weer. Je broers en zusters, je hele familie is al gevangen en jij bent alleen nog maar over in dit dorp.

Ja, Ja zei de oude Sumatraan, in mijn almanak staat dat we naar de tijd van de huiskeuring gaan, en dat al de vissen, die bij een gezin horen en/of gehandicapt zijn, gevangen zullen worden.
Pff zei Roodneusje, mij doen ze geen kwaad. Ik ben knap en erg vlug, mij krijgen ze niet.
Oooo, kijk uit, daar heb je het net, wegwezen. Oeps, net op het nippertje.
Zie je wel, zei de Kardinaal, jij moet er uit, ze hebben het op jou voorzien, jij bent niet zo mooi als wij, want anders was je familie ook niet gepakt.

Tut, tut zei Roodneusje, jij bent ook maar een doodgewone Kardinaal, jij bent moeders mooiste ook niet.
Kijk uit, daar heb je het net weer. Het zoefde rakelings langs Roodneusje heen, hij schrok, zwom vlug weg en met een scherpe bocht kwam hij terug en dook de Vaantjesplant in. Mis gelukkig, zuchtte hij.
Kijk dat daar, zei de Kardinaal, we krijgen nu al een snoepje en het is niet niet eens avond. Dat zal wel als lokaas bedoeld zijn. Als Roodneusje daar maar niet intrapt.
Tjonge jonge, zei de Sumatraan, ze komen nu al met een snoepje, dan is het wel dringend dat hij weg moet. Ja dat is zeker zei de Kardinaal.

Hmmm, dat lust ik wel, zei Roodneusje.
Doe het nou maar niet, zei de Kardinaal, ze pakken je dan.
Welnee, ik ga het proberen, het ziet er in ieder geval wel lekker uit. Roodneusje was op weg, snoepte er van en ja hoor daar zoefde het net, het Roodneusje was gevangen. Of toch niet. Nee Roodneusje sprong er weer uit, zwom met een vaart naar de bodem, stootte zijn kopje, rolde in de Hottonia en verloor zijn bewustzijn.
Eerste hulp, schreeuwde Kardinaal.

Mevrouw Frenatus en meneer Vuurstaart kwamen hem halen en brachten hem in het ziekenhuis. Daar werd hij goed verpleegd. Toen hij bij kwam had hij alleen nog maar een grote buit.
De rust is nu teruggekeerd, zei de Kardinaal, maar de jager komt terug, want Roodneusje moet er nog uit voor de huiskeuring. Let op mijn woorden.