Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Hoornblad

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Een plant, die niet zo vaak in ons aquarium gehouden wordt, is het Hoornblad (Ceratophyllium demersum). Eigenlijk is dit een beetje jammer, daar het hier om een erg mooie lichtgroene tot roodachtige plant gaat.
U moet hem echter wel binnen de perken houden, want groeien kan hij! De plant kan een lengte van 1,5 - 2 meter halen in de natuur, maar haalt dit in uw aquarium meestal niet.

Hoornblad

Op de knopen van de stengel staan bladkransen, die een lengte van 8 cm kunnen halen, mits de belichting voldoende is. Doordat de plant zich vrij gemakkelijk vertakt en dus een dichte bos kan vormen, is hij erg geschikt als achtergrondbeplanting of voor in een hoek.

Bij het planten dient u ervoor te zorgen dat u de plant niet beschadigd, daar de stengels erg breekbaar zijn. Net als de andere fijnbladige planten “vangen” de bladkransen vrij gemakkelijk stofvuil in uw aquarium, wat niet zo bevorderlijk is voor de plant zelf. Hij hoort dus in een heldere bak thuis. Zet hem ook liever niet onder de voerderplaats.

U zult merken dat de plant het in de winter minder goed doet. Dat ligt niet aan u, maar aan het feit dat het niet om een rasechte tropische plant gaat. Sterker nog, u kunt hem in de Nederlandse sloot vinden.

Mocht u besluiten deze plant aan te schaffen, dan raad ik u aan: poot hem direct in uw bak. Doet u dit niet en laat u hem een dag in een emmer staan, dan vindt u de volgende dag alleen kale stengels. Direct poten dus!

Een andere bijzonderheid is, dat het één van de weinige planten is, die onder water bloeit en waarbij de bestuiving ook onder water plaatsvindt.

En lest best: verschillende aquarianen hebben deze plant met succes gebruikt in de strijd tegen de blauwe alg.