Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Het zebrabarbeeltje

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Brachydanio rerio is de Latijnse naam van dit visje. Het Zebrabarbeeltje behoort tot de oude bekenden, alhoewel je hem de laatste tijd veel minder ziet als vroeger. Ik ben bang dat daar twee oorzaken voor aan te wijzen zijn:
  A. ze zijn goedkoop in aanschaf.
  B. Ze zijn heel erg sterk ingeteeld.

Het zebrabarbeeltje

Om met het eerste te beginnen, het is toch wel heel erg dat tegenwoordig een visje alleen maar mooi is, als het duur is.

Wat de inteelt betreft, zijn de kwekers in Zuid Oost Azië er in geslaagd weer alleszins acceptabele Zebra’s te kweken, die in een gezond aquarium van anderhalve meter lengte en langer, toch weer zo’bn 6 cm kunnen worden. Bovendien zijn de kleuren weer zeer fraai, op een zilveren, bij het mannetje soms gouden ondergrond, heldere blauwe lengte strepen.

De Zebra voelt zich het best op zijn gemak in aquaria met grote groepen fijn bladige planten en er moet ook voldoende zwemruimte zijn. Dan zult U eens zien hoe mooi, levendig en speels ze zijn.
Om deze reden moeten ze niet samen gehouden worden met vissen die van rust houden, want die kunnen ze behoorlijk plagen. Het zijn de kwajongens van het aquarium.

Ze komen voor aan de Oostkust van India in niet te snel stromende kleine wateren. Aan de temperatuur stellen ze geen bijzondere eisen; 18-22 graden Celsius is voldoende, voor de kweek 24 graden Celsius, terwijl ze er ook geen bezwaar tegen hebben als de temperatuur eens tot 16 graden Celsius daalt.

Het kweken is niet moeilijk en wanneer u geen resultaten met enige honderden jongen wilt, zijn ze zeer goed te kweken in een bakje van 60x30x30 cm. De bodem wordt bedekt met grove kiezel, de achter en zijwanden dicht beplant met Myriophillum, de temperatuur 24 graden Celsius en de waterhardheid 10 DH. Plaats hierin 3 mannen en 1 vrouwtje of als u het alleen en uitsluitend gaat om lezier en beslist niet om honderden jongen, maar tevreden bent met ongeveer 50, kunt u ook 6 mannen en 3 vrouwtjes in de kweekbak plaatsen.
Meestal onder heftig jagen worden de eieren in de vrije zwemruimte of tussen de planten afgezet. Na het afzetten de ouderdieren verwijderen, want ze lusten hun eigen eieren bijzonder graag.

De eieren komen na 36 uur uit en de jonge visjes hangen dan als glassplinters aan de planten en ruiten. Na 4 dagen begi en ze te zwemmen en wordt het tijd ze te voeren. Dut is nu het punt waar veel kwekers tegen op zien, want er wordt altijd gesproken over infuus, fijn gehakt tubifex, cyclops, naupliën, etc. Inderdaad buitengewoon goed voer, maar als u geen al te groot nest hebt en u tijdens het voeren goed oplet dat het water niet troebel wordt, dan kunt U de eerste dagen ook goed voeren met fijngewreven hardgekookt eigeel.

Als de visjes wat groter worden, na ongeveer 10 dagen, kunt u ze voeren met pas uitgekomen pekelkreeftjes, kleine watervlooien en cyclops. Van de laatste niet te veel want de cyclops, die niet opgegeten wordden, groeien ook en vallen na een paar dagen uw jonge visjes aan. Na 4 weken zijn de jongen al zo groot dat al bijna alles eten.

Voer de ouderdieren in de kweekbak nooit met levend voer. Helemaal niet voeren is nog beter, wan meestal zetten goede stellen daags na het inzetten in de kweekbak al af.

Brachydanio betekent “korte danio”, terwijl rerio afgeleid is van een inheemse naam.