Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Het water in het aquarium

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De samenstelling van het water in het aquarium speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en de groei van de planten en de vissen. De belangrijkste begrippen met betrekking tot het water in het aquarium zijn: hardheid, zuurgraad en nitrietgehalte.
De hardheid wordt uitgedrukt in graden Duitse Hardheid (DH). 1 DH komt overeen met 10 milligram kalk per liter water. Filteren over turf is de beste methode om het water te ontharden en om de zuurgraad te verbeteren. Het is echter wel raadzaam om de zuurgraad dan regelmatig te controleren, omdat de vissen nadelige gevolgen kunnen ondervinden bij een zuurgraad lager dan 5,8 pH.

Het water in het aquarium

Bij een juiste controle van de kwaliteit van het water behoort ook de controle van het nitriet gehalte, Dit staat in nauw verband met de zuurgraad. Als de zuurgraad goed is, bijvoorbeeld pH 7, kan er nauwelijks giftige ammoniak aanwezig zijn. Hoe meer de pH boven de 7 ligt, des gevaarlijker zan dan ook onjuiste voeding, overbezetting met vissen en een vervuilde bodem.
Daarom is het ook belangrijk om regelmatig de bodem af te hevelen en een gedeelte van het aquariumwater te verversen. Ook met het schoonmaken van het filter moet U niet te lang wachten.

Met behulp van Tetra of Sera testen is dit alles door U zelf gemakkelijk te controleren. Deze testen zijn in de handel verkrijgbaar.