Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Hemigrammus unilineatus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De vindplaats van de Hemigrammus unilineatus is Suriname. Op een lichte zandbodem in een aquarium met veel licht, kleuren ze erg slecht. We moeten ze houden in een aquarium, dat niet te sterk belicht wordt en op een donkere bodem.

Hemigrammus unilineatus

Suriname is echter niet de enige plaats waar deze vis voorkomt. De Hemigrammus unilineatus wordt ook aangetroffen op Trinidad en in geheel Noordelijk Zuid-Amerika.
In de natuur vinden we de vissen vooral in lanzaam stromende tot bijna stilstaande wateren. Ze houden zich daar vaak op tussen de dichte randbegroeing en komen in grote groepen bij elkaar voor; vaak in gezelschap van Nannostomus soorten, Pristella riddlei en dergelijke.

De watertypes, waarin de vis wordt aangetroffen, kunnen zeer verschillend zijn. Ze worden zowel in wit water (helder water) als in coca-cola water (donker / bruin water) gevonden. Dit laatste moet men natuurlijk niet te letterlijk opvatten.
In ons aquarium speelt de watersamenstelling nauwelijks een rol.

De Hemigrammus unilineatus is wel een uitgesproken scholenvis, we moeten ze in een koppeltje van 10 of meer exemplaren houden.

De watertemperatuur kan variëren van 25 tot 28 graden Celsius.
Het visje bereikt een lengte van ongeveer 5 cm.

Het is een gemakkelijk te houden visje in ons aquarium. dat weinig eisen stelt; ze eten alle levend voer, onder andere tubifex, watervlooien, rode- en witte muggelarven, witte entychreën, enzovoort. Bij gebrek vinden ze droogvoer ook goed. Maar vanzelfsprekend kunt U ze beter levend voer geven.

Ook de kweek van dit visje is niet moeilijk. We nemen een bakje van 40 x 25 x 25 cm. Op de bodem van dit kweekbakje doen we een laagje zand of een paar turfplaatjes. Wel moeten we zorgen voor niet te hard water. Een hogere hardheid dan 8 graden DH is niet aan te bevelen. De temperatuur van het water in de kweekbak moet ongeveer 26 graden Celsius zijn. Als afszetsubstraat nemen we fijnbladige planten; Myriophillum of Eikebladvaren doen het uitstekend.
De Hemigrammus unilineatus kan erg productief zijn. Legels van 500 eieren zijn geen zeldzaamheid. De jongen hangen na ongeveer 1½ dag als fijne glassplinters op alle mogelijke plaatsen in de kweekbak. Vier dagen na het afzetten, zwemmen ze vrij.

Het is zeker het proberen waard eens met dit schitterende visje te gaan kweken. U zult er beslist geen spijt van krijgen. Bij een eventuele kweek wens ik U veel succes!