Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Helostoma temminckii

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Nederlandse naam voor deze vis is Zoenvis.
Hij wordt ook wel vermeld onder de naam Helostoma rudolfi.

Helostoma temminckii

Het is een grote goeramisoort. Hij kan ruim 30 cm lang worden.
Van deze soort zijn twee kleurvariëteiten. De bekendste is de Zoenvis met zwarte ogen, terwijl de kleur zacht roze is. Er is ook een wilde vorm, deze is groenachtig of geelachtig zilver van kleur met enigzins donker groene rug en soms donkere strepen opzij. Als we het kieuwdeksel bekijken, zien we twee korte donkere vlekjes in verticale richting, terwijl op een gedeelte van de rug- en aarsvin een bruin randje zit. De vinnen zijn groenachtig van kleur. De ogen van de Helostoma temminckii zijn geel, enigzins geelbruin gekleurd.

Om de geslachten uit elkaar te houden is onmogelijk. Enigzins betrouwbare gegevens over de nakweek zijn er niet. Er wordt verondersteld dat deze vissen drijvende eitjes leggen. Ze maken echter geen nest en schenken ook geen aandacht aan de gelegde eieren.

Het is wel een warmtebehoevende vis, de temperatuur in het aquarium mag beslist niet onder de 21 graden Celsius zijn.

De jonge visjes groeien ontzettend snel in het aquarium. Het zijn namelijk enorme eters. Levend voer, zoals muggelarven, tubifex, watervlooien enzovoort eten ze niet. Hoofdzakelijk zijn het vegetariërs. Havermout of ander plantaardige vlokken, die aan het wateroppervlak drijven, eten ze graag. Ze weigeren voedsel van de bodem.

De naam Zoenvis is ontstaan door hun eigenaardige gewoonte om elkaar te zoenen. Waarom zij dit doen, is niet bekend. Ze doen het niet alleen met soortgenoten, maar proberen het trouwens ook met andere soorten, die in het aquarium zwemmen.

Op de Grote Soenda Eilanden, in Thailand en Malakka wordt deze vissoort wel gegeten.