Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Haplochromis burtoni

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Dit is één van de interessantste Cichliden uit Afrika.

Haplochromis burtoni

Op de aarsvin van deze vis bevinden zich een aantal oranje vlekken, die we eiervlekken noemen. Deze naam is aan de vlekken gegeven omdat ze niet alleen sprekend lijken op de kleur van de eieren, die een wijfje afzet, maar ook omdat de ze bij de voortplanting een grote rol spelen.

Het wijfje van de Haplochromis burtoni is minder kleurrijk dan het mannetje. Het wijfje wordt gedurende de voorbereidingen tot de paring niet altijd in de omgeving van de man geduld. Het mannetje maakt een kuil, waarin beide vissen later zullen paaien. Na het afzetten van de eieren neemt het vrouwtje deze onmiddellijk in de bek, waarna de man vlak voor haar langs dicht over de bodem zwemt, mat de aarsvin altijd gespreid, zodat de vlekken goed zichtbaar zijn. Tegelijkertijd scheidt het mannetje homvocht uit, dit homvocht neemt het vrouwtje in de bek, zodat de eieren pas in de bek van het vrouwtje worden bevrucht.

We hebben hier te maken met een zogenaamde muilbroeder. Voor dat de paringen plaatsvinden zien we overigens hoe fraai het mannetje het wijfje het hof maakt. Hij kromt daarbij erg sterk het lichaam, siddert hevig en blijft dan op ongeveer 10 cm afstand van het vrouwtje staan. Het lichaam is in deze gemoedstoestand prachtig groenglanzend van kleur.
De manier van hofmaken doet enigzinds aan die van gup-mannen denken.
De paring duurt bij de Haplochromis burtoni ongeveer een uur, waarna het mannetje het vrouwtje wegjaagt. Daarom moeten we ze ook in een grote bak houden en in vele gevallen is het het beste om het mannetje te verwijderen.

Het aantal eieren varieert tussen de 80 à 90 stuks, hetwelk afhankelijk is van de grootte en de conditie van de vrouw. De eieren zijn ongeveer 2 mm groot. Na ongeveer drie weken komen de jongen uit de bek van de moeder tevoorschijn en kunnen we ze direct voeren met pekelkreeftjes.

De Haplochromis burtoni is erg geschikt voor een Cichlidenaquarium, maar hoort beslist niet thuis in een gezelschapsaquarium, omdat ze bij het overgaan tot de voortplanting flink moeten kunnen graven en erg agresief zijn ten opzichte van andere bewoners.

Ze kunnen zowel in zacht als in hard water gehouden worden. De watertemperatuur kan variëren van 25 tot 29 °Celcius.

Alle levend voer wordt geaccepteerd. Volwassen dieren geven we wat grovere kost in de vorm van meelwormen, muggenlarven, tubifex, regenwormen, enz.

De mannen worden circa 10 cm groot en de wijfjes circa 8 cm. Als we voor de kweek de geslachten scheiden, moeten we de vrouwtjes zodra ze kuitrijp zijn bij een man zetten, anders gaan de wijfjes onderling tot paren over.
Bij een eventuele kweek, wens ik U veel succes.