Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Farlowella’s

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Dit visje is een snavelmeerval. Ze worden de laatste tijd vrij regelmatig geïmporteerd. Toch is de naam snavelmeerval niet geheel juist, want onwillekeurig trekken we een vergelijking met de halfsnavelbek, die ene lange onderkaak en een korte bovenkaak heeft. Bij de Farlowella is daar geen sprake van. De bek van de Farlowella zit aan de onderzijde en de lange snuit is dan ook niets anders dan een lange neus. De lengte van de neus varieert van één tot vier centimeter. Overigens zijn ze niet alleen aan de voorkant ongewoon lang, maar aan de achterzijde hebben snavelbekmeervallen een lange, dunne staartwortel. De Farlowella kan een lengte bereiken van ongeveer 20 cm, vanzelfsprekend de neus meegerekend.

Farlowella’s

De Farlowella's hebben een geheel gepantserd lichaam. Naar verhouding zijn de beenplaten vrij groot; zij zorgen dat het lichaam niet buigzaam is. Het enige dat buigzaam is, is de staartwortel. Deze kan licht gebogen worden. In het pantser bevinden zich gaten voor de vinnen, de ogen, de kieuwen; net zoals we dat kennen bij de koffervissen van de tropische koraalriffen.

De Farlowella is een uitermate geschikte aquariumvis, hoewel ze over het algemeen helaas weinig in onze aquaria gehouden worden. De watersamenstelling speelt geen enkele rol. De watertemperatuur kunnen we ongeveer op 24° á 25° Celcius houden.

Wel houdt de Farlowella van zuurstofrijk stromend water. Als u over een circulatiepompje beschikt, is dat ideaal en zien we hoe ze graag plekken opzoeken waar de stroming in het water het grootst is.

Ze houden erg van plantenkost, onder andere in de vorm van algen. Indien er zich geen alg in het aquarium bevindt, kunnen we ze voeren met Tabimin, doch tubifex wordt ook graag genomen, zolang dit niet in de bodem is gekropen, want dan hebben de Farlowella's er geen interesse meer in.

Het is beslist de moeite waard deze visjes eens aan te schaffen, u zult er veel plezier aan beleven.